Hus & Trädgård

Så lyckas du med sommarblommorna

Nu börjar trädgårdssäsongen att dra igång och butikerna fylls med sommarens nyheter. Här är tipsen som får dina sommarblommor att blomma hela sommaren.

Våren har äntligen tagit grepp om Sveriges avlånga land. För vissa delar är det redan väder för att plantera ut sommarens blommor, andra delar måste vänta några veckor till.
– Så är det. Riktmärket, generellt sett, är att inga sommarblommor tål frost. Kolla prognosen för de kommande dagarna innan du planterar ut sommarblommorna, tipsar Erika Wallin som arbetar för branschorganisationen Blomsterfrämjandet.
Skulle prognosen förändras och det plötsligt blir risk för frost är tipset att lyfta in blommorna om du har dem i en kruka eller ett planteringskärl. Svårare blir det dock om blommorna är planterade i en rabatt.
– Blir det någon enstaka frostnatt kan du skydda blommorna genom att lägga över exempelvis säckväv. Det kan fungera om det är någon grad kallt någon natt, men det är inte garanterat, förklarar Erika.

Blomsterfrämjandet arbetar för att sprida kunskap om svenskodlade växter och lagom inför sommarsäsongen har det dykt upp flera nyheter hos växthandlarna. Viktigt att tänka på när man handlar sommarblommor som är planterade i små krukor är att de omgående behöver planteras om i större krukor, kärl eller i rabatten och att rotklumpen ska genomvattnas innan växten planteras igen.
– Volymen jord är faktiskt jätteviktig för att rotsystemet ska kunna växa och för att jorden inte ska torka för fort. En balkonglåda bör vara 20 centimeter hög och 20 centimeter djup i valfri längd för bästa resultat. Planterar du i en kruka beror det på hur många växter som ska rymmas i krukan. Ju mindre kruka desto oftare kommer du att behöva vattna.
Ett tips för de som planterar i kruka eller någon form av kärl är att lägga lecakulor i botten alternativt krukskärvor för att vattnet ska hålla längre.
– Planterar du i en ampel är det också viktigt med volymen. Många amplar som säljs är inte så stora, så ett tips kan vara att man gör sin egen genom att man tar en korg eller en hink som man sätter band på. Då får man en ordentlig jordvolym.

Planerar du att blanda olika blommor i samma kärl bör du tänka på att inte plantera dem för tätt.
– Sen måste du även tänka på att inte sätta en blomma som växer sig jättestor bredvid exempelvis en småpetunia Conga som är en bordsväxt. Då kommer den stora växten att ta över helt och hållet.

Jorden som du planterar blommorna i ska vara mullrik och du bör antingen tillsätta ett långtidsverkande näringsmedel alternativt vattna med ett svagare näringsmedel regelbundet. Annars riskerar växterna att inte utvecklas som de ska och blomningen kan avta, en regel som gäller i både kärl och i rabatt.
– När man sedan planterar ut sommarblommorna ska de stå i sol till halvskugga, helst inte skugga. Många klarar av att stå i skugga hela dagen, men risken är att de kommer att blomma mindre. Står de ljust så kommer de däremot att blomma rikligt.

Tipsen är generella, i vanlig ordning finns det alltid mindre skötselskillnader mellan olika blommor.
– Man kan alltid fråga i en trädgårdsbutik, lanthandel eller söka på internet efter en specifik växt och vad som passar just den.

Text: Andreas Lindegren 

Publicerat