Evenemang

Sjunde i Sjunde 2018: Electric Banana Band

Det är 38 år sedan starten och ingen i bandet hade då någon tanke på att det skulle bli en sådan formidabel succé, och att de än i dag skulle vara så populära. Electric Banana Band lockar publik över flera generationsgränser och att årets Sjunde i Sjunde-konsert i Strandparken blir ett hejdundrande kalas kan vi vara helt säkra på.

Tigern, Zebran, Little Arne, Pantern, Giraffen, Snöleoparden och Björnen – plus den formidabla kören Los Flamingos. Där har ni Electric Banana Band, och 7an har fått en exklusiv intervju med Zebran, som berättar att de egentligen aldrig hade någon plan på en lång karriär med bandet.
– Nej, vi hade ingen aning om att det skulle bli så här. Allt har blivit en ren bonus och det är fantastiskt att vi har fått vara friska och fortfarande kan hålla i gång. Visst, det har varit ett antal byten i bandet men fortfarande är jag, Tigern, Little Arne och Pantern kvar sedan originaluppsättningen. Och det roliga är att dagens kör, Los Flamingos, inte ens var födda när vi startade.

Vad tror ni det är som gör att ni fort-farande är så populära?
– Bra texter och bra låtar. Jag … eller egentligen min kompis Janne Schaffer, har genom åren varit med i några olika sammanhang:  Ted Gärdestads karriär från start till slut, ABBA och Björn J:son Lindh, och det är också musik som funkat i alla år. Kvalitet kostar, men det lönar sig också. Jag kan förresten berätta att vi under påskhelgen var i Sälen och spelade utomhus på Sälentorget på eftermiddan, och det kom 3 000 personer. Helt otroligt, en jättesuccé!

Det roliga med Electric Banana Band är att de alltid tycks hitta en ny publik, samtidigt som den gamla hänger kvar år efter år.
– Ja, den nya generationen har tagit till sig vår musik, och det är väldigt roligt. Det unika med vår grupp är att vi drar publik i alla åldrar – barn, föräldrar, mor- och farföräldrar. Vi är en partyorkester och nyligen spelade vi på en tandläkarkongress där de yngsta var 55 år, vuxna barn går alldeles utmärkt att spela för. Att vi har en så bred publik kan förklaras med att det finns en viss humoringrediens i det hela, men vi tar absolut inte det här med en klackspark. Låtarna är inte helt enkla och texterna är kluriga. Det viktiga är att vi har kul på scenen och tillsammans med publiken, men samtidigt att det finns ett allvar i botten.

Miljö är ett viktigt tema i låtarna som Zebran skriver tillsammans med Tigern (även om det enligt obekräftade källor är Lasse Åberg som skriver texterna) och den 25 april ska de två prata allvar i Riksdagen, med miljön i fokus. En viktig låt om miljön skrev de för övrigt till förra valet – ”Banarne for president”.
– Vi bildade också partiet Banandemokraterna och fick två röster, trots att vi inte hade några valsedlar. Vi arbetar för bananens rätt i samhället och höjda banan-bidrag ­– och jag kan avslöja att bananer även kan betyda barn. I år är det val igen och kanske ställer vi upp.

Förutom att det är valår och att Electric Banana Band kommer till Örnsköldsvik så är en annan stor händelse att Zebrans, Tigerns och Little Arnes nära vän Klasse Möllberg fyller 70 år 21 april.
Hur ska det firas?
– Tyvärr är jag i Halmstad just den dagen och gör en Ted Gärdestad-föreställning men vi kanske kan ta igen det och fira honom när vi kommer till er i Ö-vik? Det blir ett bra tillfälle, och samtidigt lovar jag att vi bjuder på en konsert där alla våra klassiker är med.

Sjunde i Sjunde klockan Sju
2008: Uno Svenningsson
2009: Bo Kaspers Orkester
2010: Salem Al Fakir
2011: Orup
2012: Amanda Jenssen
2013: Petra Marklund
2014: Agnes
2015: Petter
2016: Takida
2017: Miss Li
2018: Electric Banana Band

När? 7/7 klockan 19.00.
Var? Strandparken i Örnsköldsvik.
Varför? Årets stora publikfest, dessutom är det gratis.
Arrangörer: 7an Mediapartner i samarbete med Övik Energi, Eitech, Fastighetsbyrån, Eurocon, OKQ8, Nordemans Bil, COOP och Svenska kyrkan.

Publicerat