Musik

Svensktopps-Kalaset på turné

Björnas musikerpar Agneta Olsson och Peter Grundström lanserar nu Svensktopps-Kalaset. En turné tillsammans med Thorleif Torstensson, Christina Lindberg och Lasse Sigfridsson. 7 oktober stannar det resande svensktoppssällskapet till i Örnsköldsvik, på Folkan Teater.

För första gången åker den här kvintetten ut på en gemensam konsertturné för att spela schlager, country och naturligtvis en radda Svensktopps-hits. Publiken kommer att få höra klassiker som ”Till min kära”, ”Gråt inga tårar”, ”De sista ljuva åren”, ”Främling” och många, många fler.
– Parallellt med vårt eget ”dansbandande”, så uppträder jag och Agneta väldigt mycket för sittande publik. Vi har åkt runt med vårt eget program ”När Svensktoppen kom till byn”, och vi har där märkt att det finns ett stort behov hos vår dansande publik, och våra lyssnare, att även få höra våra låtar i konsertversion. Dessutom får folk inte höra denna typ av musik och hits på radion längre, säger Peter Grundström.

Christina Lindberg låg hela 65 veckor på Svensktoppen med ”De sista ljuva åren” tillsammans med Lasse Stefanz. Hon har också haft sitt eget dansband och har en mängd skivinspelningar bakom sig.
Thorleif Torstensson startade dansbandet Thorleifs redan 1962 och var med i bandet hela vägen fram till upplösningen 2012. 2003 tilldelades han Guldklaven i kategorin ”Årets blåsare”.
Lasse Sigfridsson är basisten och sångaren som var en av grundarna av Lasse Stefanz och sedan var med i bandet ända fram till 2012.

Nu har dessa tre dansbandsgiganter bjudits in av Agneta Olsson och Peter Grundström för en första turné av Svensktopps-Kalaset. Artisterna backas också upp av ett fullt band så totalt blir det tio personer på scen.
– Nu tar vi dansbandsmusiken ut i konserthusen. Jag och Peter har burit på den här idén under många, många år och det ska bli så fantastiskt kul att få göra detta tillsammans med våra vänner och fina folkkära artister Christina, Thorleif och Lasse, som idag alla har egna solokarriärer. Vi har ju samarbetat och spelat ihop med dem alla i olika sammanhang genom åren. Det här blir spännande, säger Agneta Olsson och fortsätter:
– Vi representerar en genre och musikstil som sitter djupt rotad i den svenska folksjälen. Hur många par har inte mötts just till tonerna av dansbands- och svensktoppsmusik en varm sommarkväll? Det är ju det svenskaste vi har. Sommarminnen av lövade logar, björkdoft och en svängom i parken. Vem minns inte det? En otroligt älskad musikform som vi nu tar ut i konserthusen.

Turnén har premiär i Härnösand 5 oktober. Sedan åker de vidare till Hudiksvall (6/10), Örnsköldsvik (7/10), Umeå (10/10), Skellefteå (11/19), Luleå (12/10), Arvidsjaur 13/10), Bollnäs 18/10), Östersund (19/10) och Sundsvall (21/10).
Läs mer på www.svensktoppskalaset.se.

 

Publicerat