Björn Sundelin växte upp i Västansjö i Nätra och beskriver sin barndomsmiljö som kreativ och spännande.
– Vi hade väldigt bra förutsättningar, inte minst tillgång till utrymme. Jag och brorsan byggde mycket grejer, allt från katapulter till flygande drakar. Allt var möjligt vilket jag tror har präglat mig och min formgivning.
Men intresset för möbeldesign kom senare, när Björn började studera i Umeå och han tillsammans med sin sambo letade efter ett bord till bostaden.
– Inget föll mig i smaken så jag byggde ett eget bord. När vi flyttade till Nyköping blev det en hobby att bygga egna möbler, jag tyckte att det var så kul så jag ville gå vidare och söka in på någon designutbildning, berättar Björn.
Nu studerar han på Carl Malmsten Furniture Studies på Lidingö, en utbildning som ligger under Linköpings universitet och som just nu är i färd med att byta namn till kort och gott Malmstens.
– Jag går en kandidatutbildning och blir klar nu i juni. Vad som väntar därefter är inte helt spikat. Jag har några projekt på gång men just nu satsar jag mest på att ta examen. – Under utbildningen har jag startat upp lite olika projekt och jag har en del saker som jag kan börja jobba med efter skolan. Tack vare Gungel fick jag bra kontakt med Designtorget och jag har en stol som heter Krusning som jag samarbetar med Swedese om att börja producera.
Gungel är alltså en gung”häst” i form av en elefant. Björn skickade ifjol in den till en tävling som för tredje året arrangerades av Uppsala Stadsmission. Tävlingsuppgiften var att formge och tillverka ett bruksföremål i trä.
– Jag hade ritat på elefanten tidigare och hade en prototyp som jag tävlade med. Jag poängterade också att jag skulle tillverka den så att man ska montera den själv, och att den ska kunna skickas i platta paket.
I Designpriset ingår att det vinnande bidraget ska börja produceras och komma ut på marknaden. Gungel tillverkas nu hos Uppsala Stadsmissions sociala företag Hantverksslussen, vilket samtidigt skapar fler arbetstillfällen för människor i utsatta livssituationer.
– Jag fick fram en bra produkt och nu finns den hos Designtorget och Malmstensbutiken. Tanken är också att få ut den i fler butiker, det börjar komma igång nu och det verkar vara många som gillar den.
Björn strävar alltid efter enkelhet när han formger, men han säger att han samtidigt vill att hans produkter ska ha någon form av unicitet. Han beskriver också sig själv som nyfiken att prova nya tekniker och metoder, att utmana konventioner samt att han har en fallenhet för problemlösning och konstruktion. En titt på några av de möbler han hittills formgivit ger också vid handen att så är fallet.
Hela tiden har han nya projekt på gång och nu i april väntar något riktigt spännande. Möbelmässan i Milano, Salone del mobile, ska visa den pris-belönta Gungel – och det är inte det enda som Björn designat som visas upp.
– Jag har ritat ett litet skåp som en av snickarna på Malmstens konstruerar som sitt gesällprov. Det ska också visas upp i Milano.
Kanske öppnar sig en dörr till den internationella marknaden för den snart nyutexaminerade designern som alltså kommer från lilla Västansjö i Nätra.