Näringsliv

Butiken I Bölen

”Gratis lotter – vinst på alla!”
De orden, skrivna på en lapp intill en korg vid kassadisken, förkroppsligar atmosfären i Bölens egen presentbod. Det viktigaste för Britt-Marie Lindqvist har aldrig varit att tjäna pengar.
– Jag vill erbjuda en mötesplats i byn, säger hon.

I år är det tio år sedan Britt-Marie öppnade butiken Mixat.
Byggnaden ligger nära vägen och uppfördes för just det här ändamålet.
– Det var min man Ola och hans kompis som byggde den, berättar Britt-Marie.
De 18 kvadraten är fyllda från golv till tak med presentartiklar.
Här finns kepsar och t-shirts med humoristiska tryck, tavlor med natur-motiv som Britt-Marie själv har foto-graferat, leksaker och prydnadsfigurer, väggklockor, ljuslyktor, serveringsfat och mycket annat.
– Sortimentet ska helst passa alla. Men det är svårare att hitta någonting till män, har jag märkt.
Vad är storsäljaren här inne?
– Det är nog de här modellbilarna. Särskilt folkvagnarna är populära, säger butiksägaren och visar upp en hylla med fordon i miniformat.

Britt-Marie driver sin butik vid sidan av ett heltidsjobb, men ser ändå till att hålla öppet tre gånger varje vecka. Öppettiderna varierar något från vecka till vecka, men hon brukar spendera två vardagskvällar och varje lördag i butiken. 
– Det här är en dröm som jag har haft i 30 år eller mer, säger hon. Min mamma drev en butik som hette ”Barnens fyndbod”, och det var kanske där intresset vaknade.
Varje gång hon traskar ner från bostadshuset till butiken brukar hon ta med sig en termos kaffe och lite fikabröd att bjuda sina kunder på – oavsett om de köper något eller ej.
– Min drivkraft är att få träffa folk, förklarar hon. Jag vill att de ska ha det bra. De får gärna hitta nåt att köpa – men det är inte viktigast. Jag vill erbjuda en mötesplats för alla människor här i byn.

Publicerat