Teater

En vecka till premiär

Ett gäng Modo-supportrar känner att staden behöver ryckas upp efter att det älskade laget fallit ur högsta serien. Det är upptakten till ”Spelet om Örnsköldsvik” – teaterföreställningen som vindlar genom stadens historia under nästan två sekel. Om en vecka är det premiär.

Det knackar på hemma hos familjen Aronsson där Anna gläds åt maken Zackarias löneförhöjning efter att han fått jobb hos Nordemans Jernhandel. Utanför dörren står Johan Hägglund som får sig en kopp kaffe och pratar lite om Kempes Norrbyskär medan han erbjuder bra pris på nya fönster och köksmöbler, i en scen som erbjuder såväl humor som industrihistoria och klasskamp.

– Det är först nu man börjar känna helheten. Tidigare har vi övat olika scener, men nu kör vi föreställningen från början till slut och det är då allt faller på plats, säger Teater Sojas Jan Boholm som tillsammans med kollegan Sofia Andersson regisserat och skrivit manus till pjäsen som har premiär lördagen den 9 september på Folkan Teater.I den mustiga och spännande berättelsen om Örnsköldsviks historia utlovas såväl drama som komik, fakta och fiktion i en pjäs med hög grad av igenkänning för ö-viksborna samt en hel del historier de flesta av oss aldrig hört talas om. Här får vi utöver Johan Hägglund, som ju grundade AB Hägglund & Söner, Kempe och Nordeman även höra om andra välkända namn som Kusoffsky, Harju och Dahlberg – viktiga entreprenörer i utvecklingen av Örnsköldsvik.

Skådespelet inleds med att ett gäng fiktiva hockeysupportrar, som i sviterna av att det älskade Modo åkt ur SHL bestämmer sig för att staden behöver stöttas, borrar ner fötterna i myllan som utgör grunden till samhället.
– De intar Folkan och sätter igång att berätta historien om Örnsköldsvik från 1837 till idag, förklarar Sofia och berättar att pjäsen kretsar kring två påhittade släkter som hamnar i fejd 1837 och sedan lyckas med konststycket att hålla fiendskapen levande genom alla år och händelser i stadens utveckling.
– Vår förhoppning är att det ska bli en angelägenhet för ö-viksborna. Även om mycket är allmänmänskligt så vill vi att de ska känna ”det här är vårt”, fortsätter Sofia och säger att det nog är många som kommer att lära sig mycket nytt om sin hemstad och de som byggt upp den under de nästan 200 år som föreställningen utspelas.

Att få ihop en så stor föreställning som Spelet om Örnsköldsvik är en omfattande apparat. Här finns bland annat scenograf, ljussättare, kostymör, maskör, ljustekniker och naturligtvis en mängd skådespelare. Sammanlagt är det 17 vuxna som spelar alla de 16 föreställningarna och åtta barn uppdelade i två grupper med fyra deltagare per tillfälle. Av dessa är tre personer professionella skådespelare; Jens Nilsson, Jenny Nilsson och Jan Boholm, medan resten är duktiga teateramatörer som lagt ner enorma mängder tid och energi i projektet.
Som Jack White Gårdstedt som bland annat spelar handlare Kull.
– Jag har länge velat hålla på med teater och när det dök upp en sådan här chans så ville jag ta den. Det har varit kul men lite ovant – speciellt att gå in i roller av människor som levde för så länge sedan. Dessutom är det spännande att se hur alla har utvecklas, säger Jack som liksom de andra övat ända sedan vårvintern.

På scenen delar de alla utrymmet samtidigt, trots roll- och kostymbyten.
– Det skapar en rapphet och en humor i framställningen, säger Sofia och berättar att man utöver skådespelarna även förhoppningsvis kommer att få inhopp på scen vid ett par föreställningar då några lokala karaktärer som ännu är i livet kommer in och spelar sig själva.
Det tillsammans med medverkan från lokala musiker vissa dagar gör att Spelet om Örnsköldsvik inte bara är lokalt så det förslår, utan även fullt av överraskningar.
Föreställningen spelas fram till 6 oktober.

Publicerat