Onside med Jonas

Hockeyn rullar vidare

I kväll startar världsmästerskapet i ishockey i Frankrike och Tyskland. Tre Kronor ställer upp med ett intressant lag.

SM-slutspelets dramatik har nyss lagt sig och Simon Öneruds segermålsvrål har knappt tystat, men nu tar nästa stora idrottsevenemang vid, VM i ishockey. En klassiker för många sportfantaster, mig själv inkluderat. Genom åren har vi bjudits på många härliga Tre Kronor-ögonblick som alltid kommer finnas kvar. Här är mina tre favoriter:

 

VM-98 i Schweiz

Stjärnorna Peter Forsberg och Mats Sundin bidrog starkt till att Tre Kronor blev världsmästare för sjunde gången. Båda hamnade i toppen i poängligan och blev även utvalda i All-star team. Finalen mot Finland avgjordes över två matcher, där bara ett mål gjordes totalt, backen Johan Tornberg med ett hårt slagskott. Minns studiointervjun efter segermatchen med förbundskaptenen Kent Forsberg, nerdränkt med champagne, som såg mer än nöjd ut. Även Modoikonen Hasse Jonsson fick känna känslan av att bli världsmästare.

 

VM-03 i Finland

Tre Kronor förlorar finalen mot Kanada efter förlängning, men det är kvartsfinalen mot Finland som jag aldrig kommer att glömma. De finska lejonen hade en bit in i andra perioden en 5-1 ledning och matchen kändes redan avgjord. Men Tre Kronor ville annat. Med drygt fyra minuter kvar av den sista perioden styr Pebben in 5-6 och vändningen var ett faktum. Mats Sundins blick vid det avgörandet målet är redan klassiskt och för att inte tala om Lasse Granqvist radioreferat vid slutsignalen,  ”Jag tror jag ger upp, jag slutar med det här Jansson, det går inte att hålla på, det går inte att hålla på”.

 

VM-13 i Sverige och Finland

Tre Kronor blir världsmästare efter att i finalen besegrat uppstickaren Schweiz med 5-1 i ett fullsatt Globen. Tvillingarna Sedin visade för publiken vilka duktiga hockeygenier de är, för utan dessa herrar så hade Tre Kronor aldrig vunnit guld. Men återigen är det kvartsfinalen som etsat sig fast i minnet och en viss straff signerad Fredrik Pettersson. Tre Kronor möter Kanada, jag och brorsan är på plats och vi får se en spännande match som avgörs med en straffläggning. Då kliver han fram, göteborgaren Pettersson, och med ett slagskott smäller han in sin straff, så hårt att Globen fortfarande skakar. Lasse Granqvist går åter bananas: "Så ska man ju göra". När sedan Jhonas Enroth räddar efterföljande straff så är semifinalplatsen klar och resten är, som sagt, historia.

 

VM-17 i Frankrike och Tyskland

 

Tre Kronor har ett slagkraftigt lag till årets världsmästerskap med flertalet NHL-proffs.Victor Hedman, Oliver Ekman-Larsson och Gabriel Landeskog för att nämna några. Sen blir det intressant att se vad William Nylander kan göra i sin VM-debut.  

 

Sverige - Ryssland 16.15 Tv4

 
Publicerat