Mat & dryck

Matglädje i Gideå

– Fattah är så populär i Syrien. På fredagsmorgonen förbereder nästan alla Fattah, och hela familjen samlas kring bordet och äter tillsammans.
Roula ler när hon berättar om de maträtter som tar form i Gideågårdens kök. Dofterna får det att vattnas i munnen – och snart bjuds det till bords.

Roula är van att umgås med journalister. Hon har nämligen arbetat för veckomagasinet Waseet, som ges ut i tolv länder och läses av 6,6 miljoner människor, men just idag är det i rollen som skicklig kock vi träffar henne. Med van hand blandar hon ingredienser utan att behöva några andra mått än ögonmåttet – men när maten behöver provsmakas kallar hon in vännen Mahmoud. De andra i det syriska sällskapet firar nämligen Ramadan vid vårt besök i Gideå och fastar så länge solen är uppe. Nästa hela dygnet, med andra ord; en av många utmaningar med att starta ett nytt liv i midnattssolens land.

I köket fokuserar Roula och Fatema på huvudrätterna medan Abdullah förbereder desserten Knafe. 
– Om det firas bröllop, eller om ditt barn har tagit examen, hör det till att servera den, berättar Roula.
En annan rätt som förbereds är salladen Tabbula.
– När vi bjuder in vänner i Syrien bjuder vi nästan alltid på Tabbula. Det är så gott och lätt att göra, säger Roula.

Så sent som den 8 maj var Gideåbruks asylsökande med och lagade mat för 250 personer under en mångkulturell kväll i byn, så att förbereda rätter åt Tidningen 7 och dess läsare är ingen konst.
Vi som fick provsmaka kan också garantera att det var riktigt gott.
Välkommen att laga själv i sommar!

Fotnot: Receptens mindre vanliga ingredienser kan inhandlas i Örnsköldsviks butik för arabisk matlagning; Aladdin.

***

Mutabbal
6 auberginer
2 dl yoghurt 
2 dl tahini
4-5 vitlöksklyftor
Citron
Salt 
Peppar 
Olivolja
Libabröd

Gör hål i auberginerna med en gaffel. Rosta dem i 200 grader i cirka 20 minuter. Testa med gaffeln; om de är mjuka inuti är de klara. Dela dem på mitten och gröp ur innehållet. Kasta skalet. Låt innehållet svalna lite. Mixa dem med yoghurt och tahini. Tillsätt vitlök, citron, salt och peppar efter behag. Rör om och häll över olivolja. Servera med arabiskt libabröd.


Tabbula
Bulgur
1 kruka persilja
1 Gurka
1 Lök
4 tomater
Citron 
Olivolja 
Salt
Torkad mynta

Koka lite bulgur, låt det svalna. Hacka persilja, gurka, lök och tomater i små bitar. Tillsätt citronsaft, olivolja, salt och mynta. Blanda samman allt med bulguren.


Fattah
2 libabröd 
2 burkar kikärtor  
2 dl tahini 
1 halv burk krossade kikärtor 
2 citroner
3 stora skedar yoghurt
Olivolja 
2 Vitlöksklyftor 
Paprikakrydda 
Salt 
Asselsmör (finns hos Aladdin i Örnsköldsvik)

Dela brödet i små rektangulära bitar. Lägg dem i en rund glasform. Lägg ett lager hummus över brödet. Koka kikärtorna och bre ut dem över hummusen. Se till att allt bröd blöts upp av kikärtorna och lite av kokvattnet. Mixa yoghurt, tahini, hummus, vitlök och citronsaft. Lägg blandningen ovanpå kikärtorna. Dekorera med kikärtor och paprikapulver. Värm asselsmöret till kokgränsen och häll över kakan. Servera genast tillsammans med libabröd. 

Fool
1 burk konserverade bondbönor
Kikärtor (om det önskas)
Kummin
1 citron
Salt
Olivolja
Persilja
1 tomat
3 vitlöksklyftor  

Lägg bönorna i en kastrull med vatten och värm på spisen. Det ska inte börja koka, endast bli varmt. Häll bort vattnet. Blanda i kummin, citron, salt och olja. Hacka lite persilja och tomat. Blanda allt och smaksätt med vitlök. Ät med sked eller libabröd.


Knafe
1 paket knafepasta (tunn minipasta)
2 msk smörolja 

Sockerlag: 
1 dl socker
2 dl vatten
1 tsk pressad citron 
Ev. saffran efter behag.

Koka upp vattnet och sockret tillsammans, tillsätt pressad citron så att sockerlagen inte kristalliserar sig. Låt svalna.

Smet: 
1 l mjölk. 
1 burk puck cream
1 ½ dl mjöl
2 msk socker
Ev. saffran efter behag. 

Häll lite mjölk i en gryta och vispa ut mjölet så att det inte blir klumpar. Tillsätt resten av mjölken och övriga ingredienser. Värm på mediumvärme och rör hela tiden tills den blir lite tjock. Låt svalna. 

Riv isär och finfördela knafepastan tills fibrerna är några centimeter långa. Värm 2 msk smörolja eller vanlig matolja. Häll 2 tredjedelar av den över botten på en mindre plåt. Sprid ut hälften av pastan så att den täcker botten. Bred ut smeten ovanpå. Lägg resterande pasta och olja på toppen. 
Grädda i 200 grader tills kakan den blir gyllenbrun. Häll över sockerlagen och servera direkt.

Publicerat