Näringsliv

Kafferostaren i Bönhamn

Michael Missailidis är ursprungligen från Etiopien och varvar arbete på Bönhamns Brygga och med sitt kafferosteri. En strålande kombination.
– Jag stortrivs med det här livet. Sverige är fantastiskt, säger han.

Sedan Arnes sjöbod och Hilmas café slog igen för sex år sedan har det varit tunt med serveringar i det anrika gamla fiskeläget. Viss försäljning har förekommit, men känslan är att det är först till den här sommaren som Bönhamn på allvar är tillbaka igen som turistmål.

En hemvändare har nämligen tagit över ett femårigt arrende av Bryggan. Efter 23 år i Nordamerika är Malin Hugee tillbaka där hon växte upp och sommarjobbade under flera år. Tillsammans med Michael Missailidis driver hon Bönhamns Brygga; en servering med lättare maträtter, kaffe med diverse tillbehör, glass och godis samt lite livsmedel till båtfolk och campare.
Kanske är det kaffet som kommer allt bli mest omtalat. I kraft av sitt etiopiska urasprung har Michael Missailidis nämligen kaffe i blodet och bredvid engagemanget i Bönhamn driver han Höga Kusten Kafferosteri i Häggvik, Nordingrå.

– Under vinterhalvåret bor jag och familjen i Stockholm. Min fru har rötterna i Fällsvik så det känns fantastiskt att få vara här och driva företag, säger Michael.

Sedan 2014 har det rostats kaffe på Mannaminne och enligt Michael Missailidis är målsättningen att leverera en högkvalitativ dryck från kaffets ursprungsland; Etiopien.

– Det tar tid att bygga upp en verksamhet av det här slaget, men jag knyter nya kontakter och har hittat samarbetspartners som kommer att sälja mitt kaffe. Det känns riktigt spännande.
Under samtalet med Michael njuter vi på bryggan av en räksmörgås med tillbehör och avrundar med en espresso. I samma veva lägger Höga Kusten-båtarnas M/S Ronja till vid kajen, båten som dagligen under sommaren trafikerar Barsta, Högbonden och Bönhamn, och vips är det aktivitet i det lilla fiskeläget. Hamnen som sägs ha fått sitt namn för att fiskarna gick in skydd för att ”böna”, det vill säga täta sina båtar.

Men den här sommaren är det inte alls omöjligt att en och annan besökare istället associerar till världens näst största handelsvara.

 
Kaffe-fakta
Kaffeträdet kommer ursprungligen från Afrika. Myten säger att en herde fann kaffets uppiggande egenskaper efter att ha sett sina getter bete sig alldeles spattigt efter att ha ätit frukterna från kaffeträdet. Därifrån till svenska hem färdades kaffet på en lång resa genom världen, en resa som tog runt 2000 år.
Processen från träd till färdigt kaffe är inte särskilt komplicerad, men tidskrävande och ganska slitsam. Man skulle lätt kunna få uppfattningen att kaffe är lätt att brygga eftersom det är något alla gör. Faktum är att det egentligen är en hel vetenskap, eller konstform om man så vill. Det anordnas tävlingar i kaffebryggeri och man kan till och med utbilda sig till professionell kaffebryggare, eller barista som det heter.

Källa: Kaffefakta.se

Publicerat