Mat & dryck

Tar världens bakverk hem till Ö-vik

Efter 13 år återvänder konditorn Märta Grundberg hem till Örnsköldsvik, med mängder av erfarenheter från erkänt fina ställen i såväl Stockholm som Växjö och även från andra delar av världen som Island, Frankrike och Nya Zeeland. Nu är det hemmaplan som gäller och nästa fredag, 13 maj, öppnar Märta och Chokladbiten på Sjögatan 1.

Chokladmoussetårta med chokladcrème med lingon, eller hallon- och yoghurtmoussetårta på mandelbotten. Visst låter det härligt – lika härligt som det smakar kan vi lova. Detsamma gäller Märta Grundbergs proffsiga praliner, exempelvis lingonkola, saltkola, citronlakrits, blåbär, hallon och kardemumma.
– Till mina praliner experimenterar jag mycket med naturliga färger som gurkmeja, torkade lingon och rödbeta. När det gäller tårtorna kommer jag inte att ha jättemånga olika sorter, jag byter hellre beroende på säsong.

Om en vecka finns dessa läckerheter tillgängliga för alla.
– Jag tycker inte finns så mycket franska bakverk här i Ö-vik. Jag kommer att göra moussetårtor, desserter i glas och lite praliner, säger Märta som börjar i rätt liten skala helt ensam med öppet för fikaförsäljning på lördagar.
I övrigt är det beställningar som gäller, för både privatpersoner och företag.
– Jag vill samla allt jag lärt mig under åren och skapa ett konditori som håller hög nivå, med bra råvaror. Inget fusk. Bröd kommer jag att satsa på längre fram men jag bakar förstås eget bröd till mackor när jag har lördagsöppet. Jag har en jättefin stenugn här, säger hon och visar runt i bageriet.

Ugnen och mycket annat fanns kvar i lokalen på Sjögatan som har stått tom i flera år, ända sedan Linlyckans Brödbod huserade här. Nu ska det bakas igen och 29-åriga Märta har trots sin ungdom samlat på sig massor av erfarenhet.
Först flyttade hon till Umeå för att studera på livsmedelsprogrammet, med första sommarjobbet hos Sockerbagaren hemma i Ö-vik. Sedan blev det ett halvår på Island innan hon drog till Stockholm för jobb på anrika Tössebageriet, som fostrat flera av medlemmarna i Kocklandslaget och

Konditorlandslaget samt konditorer som vunnit tävlingen Årets Konditor.
Just Årets Konditor har Märta själv deltagit i med finalplats både 2011 och 2012 där hon hamnade på tredje respektive fjärde plats.
– Jag gjorde nog bättre ifrån mig 2012, men konkurrensen var hårdare det året.

Efter tiden hos Tössebageriet var tanken att Märta skulle gå en påbyggnadsutbildning men istället fick hon ett erbjudande att börja på Dessert & Choklad. För den som inte vet vad det är för företag kan vi berätta att de bland annat haft dessertuppdrag åt Nobelfesten.
– Sedan bestämde jag och några kompisar att vi skulle resa till Nya Zeeland. Tanken var att stanna ett halvår men jag tyckte att det var lika bra att stanna längre. Jag blev kvar i drygt två år, jobbade som konditor på ett ganska stort ställe och trivdes jättebra. Jag hade gärna stannat längre – om det inte varit så långt hem.

När Märta flyttade hem till Sverige igen fick hon flera jobberbjudanden och fastnade för PM & Vänner i Växjö vars restaurang fått massor av utmärkelser i White Guide, som Årets matupplevelse i Sverige och topplaceringar i både Sveriges bästa och Nordens bästa restauranger. I år har de också förärats en stjärna i Guide Michelin.
– Jag var med och startade upp bageriet hos PM & Vänner. Sedan blev det en sväng till Frankrike några månader och därefter till Jönköping.
Hon tycks gilla att byta miljö rätt ofta, men nu ska det bli annorlunda.
– Nu är det tänkt att jag ska bli kvar här i Ö-vik, säger Märta och ler.Det tycker förstås alla vi dessert- och pralinälskare är alldeles lysande.

Fredag 13 maj slår Märta Grundberg alltså upp portarna, då blir det möjlighet till provsmakning samtidigt som sambon Robert Wikberg underhåller med musik. Själv spelar Märta i Örnsköldsviks Nya Spelmanslag under ledning av riksspelman Anders Eriksson, som också hade henne som musikelev innan hon flyttade från Ö-vik. Då ingick Märta i unga folkmusikgruppen Stretlösa. Nu är det hennes bakverk som ska skapa ljuvliga toner i ö-viksbornas munnar.
– Jag har en tanke att kunna arrangera olika provsmakningar och andra upplevelser. Och förutom lördagsöppet kommer jag också att öppna under vissa speciella event, som på nationaldagen 6 juni och förstås under Sjunde i Sjunde-konserten som är här utanför i Strandparken.


 

Publicerat