Teater

Vi bygger oss en båt

De 44 barnen på Gottne Byskola bygger en båt och åker ut i världen. På sin resa hämtar de upp barn från olika håll och tillsammans beger de sig till FN:s högkvarter i New York för att tala med generalsekreteraren. Samma rättigheter för alla barn och möjlighet att gå i skolan står på agendan.
Gottne Byskola ska förstås inte ut och segla jorden runt på riktigt. Men de ställer till med en rejäl musikal där alla elever medverkar på ett eller annat sätt. Och även om de kanske inte kan få själva FN att förbättra livet för världens alla barn så kommer musikalen i alla fall att hjälpa skolbarn i ett fattigt land i Afrika.
 
När 7an hälsar på i Gottne har eleverna just fått sina uppdrag – några ingår i kompbandet, några ska vara scenarbetare, ingå i filmteamet, sköta ljus och ljud eller vara med i pr-gruppen. Några elever ska också vara solister och åka med i båten.
– Det ska bli spännande, säger Tilda Söderberg.
– Jag kanske kan vara kapten, det har vi inte bestämt än, säger Samuel Eriksson.

Det ska bjudas på sång, dans och musik, bland annat av 15 elever i årskurs 4-6 som ingår i fiolorkestern under ledning av Gottnes egen riksspelman Anders Eriksson
– Han är jätteduktig, berömmer Tilda.
En av eleverna, Alva Dahlberg, ska fungera som berättare. 
– Jag berättar storyn, allt som inte är repliker. Så att det hänger ihop, förklarar hon.

Redan första dagen av musikalprojektet är eleverna taggade, trots att det återstår ganska lång tid innan det är dags för själva uppvisningarna.
– Alla är så engagerade, de vill veta allt på en gång, säger skolans rektor Sara Yngvesson.
Musikalen har fått titeln ”Vi bygger oss en båt” och Marie Nyström, lärare i årskurs 1-3, har skrivit manus. Musikalen har tidigare gjorts på skolan i Mellansel men nu har den skrivits om. Och den är rykande aktuell. Massor av människor är på flykt runt om i världen, fler än 60 miljoner enligt FN:s flyktingorgan UNHCR – och många av dem är barn.

Medmänsklighet och sympati är något som genomsyrar hela musikalen. Eleverna har fått studera The Globe Magazine – som utser World’s Children’s Prize – och de har under projektets gång fått lära sig mycket om BRIS, Barnens Rätt i Samhället. Skolbarnen vet att det finns barn i Sverige som inte har det så bra och nu har de upptäckt att barn på andra platser kan ha det väldigt mycket värre.
Under sin båtresa åker de till Syrien, Indien, Kambodja, Kongo och till slummen i New York. De träffar barn som på olika sätt har det mycket svårt; en är slav, en annan är barnsoldat och någon bor på en soptipp. En pojke från Syrien har ramlat överbord när hans familj försökt fly till Europa. Tillsammans beger de sig till FN:s högkvarter för att få generalsekreteraren att lyssna.

Under musikalprojektets första dag hölls en körövning – ett storsjung – och alla var på tårna. ”Vi bygger oss en båt” sitter bra på första övningen, trots att ingen av skolbarnen hört Björn Skifs gamla klassiker från 1975 tidigare. Electric Banana Bands ”Man måste bry sig om hur ungarna mår” blir till ett gympapass, och avslutningssången – Perla Bjurenstedts ”Alla jordens barn ska sjunga” – kommer garanterat att få glädjetårar att flöda hos publiken.

Skolbarnen har under projektets gång spelat med musikelever från Mellansels Folkhögskola, som också kommer att hjälpa till med ljus och ljud. En danspedagog från Dans Västernorrland ska också undervisa barnen i dans.
– Sista veckan blir det intensiva repetitioner, säger Maja Eriksson, som tillsammans med Marie Nyström är projektledare för musikalen.
Den offentliga föreställningen sker lördag 16 april och en liten entréavgift kommer att tas upp. Pengar som ska gå till ett viktigt skolprojekt i Niger. Nolaskogs Biståndscenter, NBC, som har sin hemvist i Gottne, stöttar en skola på cirka 50 elever med bland annat skolböcker och fotbollar.

Så även om eleverna på Gottne Byskola inte kan resa till New York och påverka FN:s generalsekreterare Ban-Ki Moon så kommer deras musikal ”Vi bygger oss en båt” i alla fall att påverka livet för fattiga barn i Niger.
Publicerat