Näringsliv

Brath nominerade till årets normbrytare

Syskonen och företagsledarna Magnus och Maria Bråth kan bli årets normbrytare i Örnsköldsvik. På Företagarkvällen 11:e februari delas för första gången priset ut och Brath är en av tre nominerade.

– Många tror att företagare drivs av pengar, säger Magnus Bråth som grundat företaget, och visst är det skönt att kunna livnära sig på det man själv byggt upp. Sanningen däremot är att de allra flesta företagare säkert skulle ha det bättre ställt om de tog anställning istället. Jag personligen sänkte min lön radikalt när jag startade företag istället för att bli kvar som chef på Malta. Det är en annan drivkraft och det är vad det här handlar om.

Brath har blivit välkända både i Sverige och världen, Google News kan till exempel visa på 3650 nyhetsartiklar om företaget som slog upp dörrarna på huvudkontoret i Örnsköldsvik i januari 2013. Framförallt är det företagets kortare arbetstider, man införde redan från dag ett 6 timmar som heltid. Företagets ställningstagande för flyktingar är något annat som fått ordentligt med uppmärksamhet, särskilt den annons i dagstidningen (Örnsköldsviks Allehanda) som fick upp emot 1000 gilla/delningar på Facebook. 

– Jag hamnade i någon sorts polemik med en företagskonsult för några veckor sedan, säger Magnus, han menade att ett företags kärnvärden är det som är grunden i att de tjänar pengar. De värderingar de har som gör det möjligt att bli framgångsrik. Jag tycker nog snarare att det är tvärt om, det handlar om de värderingar som man är beredd att bli fattig och arbetslös för. Vi, som företag, står för vad vi står för, inte för att bli rika utan för att vi anser att det är rätt. Vi kommer att fortsätta tycka att det är rätt om det så kommer kosta oss allt.

Priset kommer delas ut på Företagarkvällen och övriga nominerade är Gunilla Kjellson, skogsägare och styrelseproffs samt Robin Hörnkvist, initiativtagare till äldregalan och Ångermanlands yngste PRO:are.

Publicerat