Mat & dryck

Mat som möte

Det började som en idé runt middagsbordet. Nu startar Culture Kitchen – en mötesplats där man träffas och lagar mat med människor från många olika kulturer.
– Vi kommer samla både svenskar och nyanlända runt middagsbordet, säger initiativtagaren Eva Jilkén.

Det är många som vill engagera sig och hjälpa nyanlända att komma in i samhället och allt fler nätverk startas som sammanför människor med svensk och internationell bakgrund. Nu startar ett riktigt matnyttigt ideellt projekt som ger nya och etablerade svenskar chansen att träffas för att laga och äta en god middag tillsammans.
– Vi satt och pratade runt middagsbordet hemma och jag kände att jag ville göra någonting aktivt för att få människor från olika kulturer att träffas. Sen älskar jag mat så det blev naturligt att skapa en mötesplats runt matbordet, säger Eva Jilkén.

Resultatet blev Culture Kitchen och den första träffen sker på Ängetskolan den 15 december.
– Vi träffas klockan 18 och delas in i mat-team som ska laga två rätter. Det blir en klassisk svensk rätt och en arabisk rätt den här gången, säger Eva och berättar att man, tack vare att Integrationsenheten går in med stöd för råvaror och lokal kan hålla middagen kostnadsfri.

Alla är välkomna, men eftersom det finns begränsat med plats behöver man anmäla sig i förväg på www.foood.se/culturekitchen.
– Vi har en träff planerad men vi hoppas så klart kunna fortsätta framöver. Jag hoppas också att Culture Kitchen blir en plats där olika kulturer möts och där man kan utbyta tankar och skapa förståelse. Och att man dessutom kan få en trevlig stund tillsammans.

 

Publicerat