Mat & dryck

Våga vego

Den ökade medvetenheten kring hälsa och ekologisk hållbarhet har banat väg för en grön våg i våra kök. Nu är det lättare och hetare än någonsin att äta vegetariskt.

Bland försäljningslistornas toppar i matkategorin har kokböcker med vegetarisk mat seglat upp som en tydlig trend. Titlar lockar med ”veckans vego”, ”mera vego” och välkomnar oss till ”Vegoriket”. Att aldrig lägga någonting animaliskt på tallriken eller bara laga utan någon dag då och då är inte längre ett udda livsval utan anses både hälsosamt och eko-vänligt.
Några som ligger rätt i tiden, i och med att de länge legat före, är familjen Harju där Malin, Johan och de tre barnen Leon, Luna och Love sedan länge är vegetarianer.
– Både jag och Johan var vegetarianer redan innan vi träffades. Han är vegetarian av moraliska skäl – för att han tycker det är fel att äta djur, och jag blev det för att min mage inte klarade av att smälta kött, säger Malin och berättar att hon efter en lång period av magproblem och olika behandlingar råddes av en läkare att prova att sluta med rött kött i kosten.
Redan efter drygt en vecka mådde Malin mycket bättre och på den vägen är det.

Familjen är lakto-ovo-vegetarianer, vilket innebär att de utöver vegetabilier även äter mjölkprodukter och ägg. Det gör att det inte finns några svårigheter att få i sig till exempel tillräckligt med protein, men även med en helt vegetarisk kost är det inga problem, bara man är medveten om vad man sätter i sig. Faktum är att det i många fall kan vara nyttigare för oss. Köttkonsumtionen på nästan 90 kilo per person i Sverige är över tre gånger så mycket som Livsmedelsverkets rekommendationer på max 500 gram per vecka och befaras vara en stor risk i cancersammanhang, särskilt för tarmarna.
Som tur är kan det vara både enkelt och gott att lämna köttet utanför måltiden.
– Det har hänt otroligt mycket på de här åren jag varit vegetarian. Tidigare fanns det i princip ingenting att få tag på. Först kom en smaklös sojakorv, men nu finns det chorizo och andra varianter. Det har blivit roligare och lättare att laga och äta vegetariskt, säger Malin som, även om hon gillar att laga mat och har utarbetat många smarriga recept genom åren, tycker att det är jättebra att det numer finns ett större utbud av färdiga vegetariska alternativ i frysdiskarna.
– Vi är småbarnsföräldrar och då är det väldigt bra att man bara kan plocka upp någonting och värma på. Det är inte alltid man har tid eller orkar laga allt från grunden.
Själv hämtar Malin gärna inspiration från andra snarare än följer recept och gillar att sätta sin egen prägel på rätterna. Men för den som vill ha handfasta tips och riktiga recept rekommenderar hon en bra och enkel kokbok.
– Sen är det bara att testa sig fram. Det blir sällan katastrofalt när det är vegetariskt. För den som inte är van att kan det vara bra att kolla recept och planera måltiderna i förväg så att det inte ligger en massa fina grönsaker i kylen som man inte vet hur man ska använda. Det är tråkigt. När man sedan lagar ska man tänka på att inte snåla med kärlek och smör. Och så ska man inte heller snåla med kryddorna heller eftersom många av de vegetariska alternativen, som quorn, smakar väldigt lite i sig själva. Så våga krydda till det.

 

Malins snitzlar
Busenkelt grundrecept på Malins snitzlar. Ett mättande, gott och proteinrikt substitut till kött. De som blir över går bra att frysa in.

2 burkar konserverade kikärtor
2 ägg
6 msk siktat dinkelmjöl
1 stor lök
Salt, svartpeppar, chiliflakes

Skölj ärtorna och låt rinna av. Mixa med ägg och tillsätt sedan mjöl. Smaka av med kryddor. Ställ kallt i ett par timmar. Forma 12 biffar och platta till dem. Stek i lika delar smör och olja ett par minuter på varje sida tills biffarna är gyllene och läckert frasiga.
Servera med potatis, en god sås eller kall röra och en god sallad.

 

Publicerat