Mat & dryck

Mo Marknad lockar många

I morgon, söndag 6 september, är det dags igen på Molidens dansbana.

Efter 100 år i dvala väcktes Mo Marknad till liv igen. I morgon söndag är det återigen dags, för fjortonde gången i modern tid.

En sill- och strömmingsmarknad från mitten av 1500-talet ligger till grund för dagens Mo Marknad som på söndag lockar tusentals besökare till Molidens folkpark.
De första noteringarna om den gamla sill- och strömmingsmarknaden i Gala, Moliden, sträcker sig ända tillbaka till 1550-talet då Gustav Vasa sökte en beskattningsplats för laxfisket efter Moälven.

Under 1700 och 1800-talen hade marknaden sin storhetstid men 1903 hölls den för sista gången. 2002 väckte Mo Samhällsförening liv i marknaden igen, en välbesökt samlingsplats där du kan hitta äkta hantverk, hembakt kaffebröd och mycket annat.
– Det blir fullt med utställare. Några har fallit bort från i fjol men nya har tillkommit, säger Rune Hellström i arrangörsstaben.

En djurgård, hästskjuts, tombola, tävlingar och lekar står på programmet och det finns även möjlighet att åka veteranbuss i byn. Som vanligt blir det en gudstjänst i tältet där Svea Bylund även ska underhålla. Svea fungerar i år också som vandrande konferencier under dagen.
Riksspelman Anders Eriksson från Gottne finns förstås på plats med sin familj och spelglada ungdomar, och självklart finns det också möjlighet att få något gott i sig – de omåttligt populära kolbullarna är bara ett exempel.

 

Publicerat