Örnsköldsvik

Så firas nationaldagen

Nationaldagsfirandet i centrum startar i Örnsköldsviks kyrka där Örnsköldsviks Motettkör och organist Niklas Jansson bjuder på nationaldagskonsert klockan 12.

Därefter avgår ett festtåg från kyrkan 12.40 ned till Stora torget där Örnsköldsviks Musikkår och Örnsköldsviks Drilltrupp spelar och uppträder med start 12.45.
13.05 hälsar konferencier Robin Hörnqvist välkommen och folkdanslaget Nolagillet uppträder innan det blir utdelning av kultur- och fritidsenhetens stipendier.
Kulturskolans brassensemble spelar och sedan är det dags för kommunalråd Glenn Nordlund att hålla högtidstal.
Svenska flaggan hissas 13.45 medan Musikkåren spelar ”Under blågul fana” och efter att Kulturskolans körer sjungit en stund hälsas alla nya svenska medborgare välkomna vid 14.00.
Nationalsången ska förstås också sjungas och firandet på Stora torget avslutas med Musikkåren tillsammans med Kulturskolans körer.
Från 14.00 firas det också på Ödbergska gården med nationaldagstårta och underhållning av Drängkammarmusik.
Även i Strandparken drar firandet igång vid 14.00 i form av ”Internationaldagen – gränslös och inkluderande”, en alkoholfri folkfest med lokala artister och öppen scen med spoken word. Ett arrangemang av Systerskapet Örnsköldsvik i samverkan med Musikhuset och Mångkulturellt Centrum.
Nationaldagsfirande sker också på hembygdsgårdarna i Gideå (11.00) och Björna (12.00), på torget i Bjästa (12.30) och i Nätra hembygdsgård (13.00) samt på torget i Bredbyn (14.00) där det också är Bredbydagen. I Trehörningsjö arrangeras Medeltidsdagen, bland annat med pilgrimsvandring till Linatorpet där det blir nationaldagsfirande klockan 13.00.

Publicerat