Övrig kultur

Veckans boktips, vecka 18

"Odinsbarn" av Siri Pettersen.

"Odinsbarn", den första delen i fantasyserien Korpringarna, skriven av den norska författaren Siri Pettersen, är helt underbar. Den bygger på den nordiska mytologin, där korpen är en central figur.

Hirka, en äventyrlig och orädd tjej med blodrött hår, växer upp i den lilla byn Elveroa i Ymslandet tillsammans med sin pappa. De samlar och torkar växter och använder som läkeörter till byborna.
Alla har svans utom Hirka. Det sägs att en varg slitit av den när hon var liten. Hon har också upptäckt att hon inte kan famna som alla andra varelser i landet, att känna och fånga upp den magiska kraften. Hon är alltså jordblind och det är hennes hemlighet.

På hennes 15-årsdag är det dags för Riten, då alla 15-åringar ska till huvudstaden Korphem för att deras kraft ska bedömas av Rådet, som består av de tolv mäktigaste familjerna i landet.
Hirkas bästa vän Rime är sonson till Illume An-Elderin som har en stol i rådet och som Rime ska ärva. Han avskyr makten och korruptionen som finns i Rådet och har istället anslutit sig till skuggorna, att med sitt svärd försvara Siaren- den allvetande guden i landet.

Innan dagen för Riten får Hirka veta att hon som nyfödd hittades bland de magiska stenformationerna som kallas för Korpringar och att där finns en väg till ett annat land där de skrämmande blinda finns och där har hon sitt ursprung. Hon är ett Odinsbarn som för röta och död med sig.
På den stora dagen för Riten avslöjas hennes oförmåga att famna kraften och hela salen ser på henne med avsky och skyr henne som pesten. Rime försöker hjälpa henne men hon slängs i en fängelsehåla för att dömas till döden.

Ska Hirka och Rime lyckas i sin kamp mot de onda krafterna och var hör Hirka hemma?
Det här är en bok om ursprung, identitet, orättvisor, maktgirighet och utanförskap. Läs den!

/Annika, Arkenbiblioteket

Publicerat