Skola & utbildning

Gottne Byskola – ett föredöme

På senare år har tråkiga och nära alarmerande skolnyheter avlöst varandra. Då är det extra skönt att få lyfta fram en solskenshistoria.
Som Gottne Byskola – ett strålande exempel på att det går att bedriva en bra verksamhet på landsbygden.

Det är blidväder och stora, tunga, snöflingor faller över Gottne. Vi svänger in på Utteråvägen och möts av den röda skolan med vita knutar. Den är pittoresk och pampig på samma gång och det dröjer inte länge förrän vi märker en påtaglig känsla av harmoni.

Sedan fem år tillbaka är skolan en fristående grundskola med Gottnebygdens Samhällsförening som huvudman. En icke vinstdrivande, ideell, partipolitiskt och religiöst obunden förening som verkat i bygden i närmare 30 år i en strävan att behålla, utveckla och utöka samhällsservicen.
– Den lilla skolans fördelar är att alla känner alla. Det skapar en känsla av trygghet och värme, säger skolans rektor Sara Yngvesson.

Samhällsföreningen driver friskolan i egen regi med egna medel samt med bidrag från Örnsköldsviks kommun. Cirka 50 elever är fördelade i två klasser; förskola till årskurs 3 samt årkurs 4-6.
– Alla åldersgrupper jobbar nära varandra och ihop med det lilla formatet hittar vi snabbt lösningar för att hantera elevernas olika behov, fortsätter

Sara Yngvesson och berättar att all skolpersonal har rätt behörighet.
– Det är vi noga med och stolta över att kunna uppfylla. Vi bedriver också verksamheten i enlighet med den pedagogik och de läroplaner som används i den kommunala skolan.
I matsalen träffar vi Gudrun Mårtensson som ansvarar för bespisningen och städningen.
– Jag tycker att det är en fantastisk arbetsplats och jag trivs jättebra med att arbeta i byskolan. Dialogen med köket hos Impius, tidgare Hampnäs Folhögskola, fungerar också bra och tillsammans försöker vi lyssna till elevernas önskemål, berättar Gudrun när vi står och småpratar vid entrén samtidigt som eleverna är ute på lunchrast.
– Den dagen jag går någon annanstans kommer jag nog att sakna Gottne Byskola. Här är det riktigt bra, säger en glad och sprallig Stina Johansson i klass 4-6.

Ett stenkast därifrån står vaktmästaren Ahti Karbacka och samhällsföreningens ordförande Hans Hedberg vid skolans egna skolbuss. Fordonet som rullar flera mil varje dag för att runt om i Gottnebygden; Gottne, Östansjö, Söderå och Hållen, skjutsa närmare hälften av skolans elever till och ifrån skolan.
Vid ratten sitter antingen Ahti eller Hasse och nu ser duon fram emot dagen då den tidigare trotjänaren saka ersättas mot en ny. Rädda för investeringar har nämligen samhällsföreningen inte varit.
– Nej, vi är väl medvetna om att det innebär ett stort ansvar att bedriva verksamhet i en gammal byggnad som varit skola sedan 1917. På senare år har vi investerat i en ny pelletsanläggning för uppvärmningen och även installerat ett nytt ventilationssystem. Det rör sig om kostnader på cirka 800 000 kronor, säger Hans Hedberg och hyllar det stora engagemanget bland de närmare 500 medlemmarna i samhällsföreningen.
Utan den styrkan hade friskolan aldrig blivit verklighet.
– Vi har till och med blivit inbjudna till riksdagen för att berätta om vår verksamhet och varför vi anser att vi håller hög kvalitet. Så även i huvudstaden finns det numera kunskaper om Gottne Byskola, säger rektorn Sara Yngvesson.

Hon kan med stor sannolikhet räkna med en god tillströmning av elever även i fortsättningen. Till Gottne sker nämligen inflyttning.
– Skriv att vi har ett stort behov av lediga lägenheter och hus här i Gottnebygden. Det är många barnfamiljer som vill flytta hit och förmodligen är skolan en av dragarna, säger Hasse Hedberg.
– Och du; glöm för sjutton inte Gottnerocken som vi i samhällsföreningen arrangerar nere vid badet den (XX datum?). Det har varit uppehåll några år, men nu kör vi igen och det kommer att bli en riktig höjdare.

 

Publicerat