Övrigt

Mångfald – Besvärligt Härligt!

Föreläsning med Charlotte Signahl på Folkan Teater på måndag.

Sista punkten på årets Regnbågsvecka i Örnsköldsvik är en föreläsning av Charlotte Signahl. Under rubriken "Mångfald – Besvärligt Härligt!" tar hon upp frågår som – Får man skratta åt rasister? Är han bög eller homosexuell? Bunden eller buren, hur sitter folk i rullstol? Vad är intersektionalitet? Vet du vilka de lagstadgade diskrimineringsområdena är och vad de innebär?

Det här är en föreläsning med lite svåra ord, lite lagar, lite historia och ganska mycket nutid. Mångfald är besvärligt men härligt, dessutom lönsamt upplever många företag. Föreläsningen är en bra start på ett internt mångfaldsarbete. Den största mångfalden finns kanske kring definitionen av ordet mångfald. Hur kan du själv spela roll? Vad menar vi egentligen med mångfald och framför allt, om det nu är så viktigt, hur gör man?

Föreläsningen tar sin utgångspunkt i diskrimineringslagstiftningen, frågor om bemötande och svåra ord. Till exempel makt, etnicitet, hbt, jämlikhet och jämställdhet. För att få grepp om frågan utgår vi från ett intersektionalistiskt perspektiv och ger exempel på vad normkritiskt tänkande kan innebära. Vilka roller spelar du och vilka roller får andra dig att spela?

Om Charlotte Signahl

Har tidigare varit förbundsordförande för Röda Korsets Ungdomsförbund, ordförande för URIX, projektledare på Sensus Studieförbund. Är sedan 2006 företagare med fokus på föreläsningar, utbildning och att moderera och processleda konferenser. Främsta utbildningen är livet men har läst historia, sociologi, och psykologi på Stockholms Universitet, samt teologi och mänskliga rättigheter. Stockholm är hembygd men känner sig hemma över allt, återfinns ofta i Grekland, Arizonas berg eller på en strand i Kalifornien.

 

Publicerat