Övrig kultur

Sarah Dawn Finer i Köpmanholmen

Stjärnan uppträder i samband med dagens invigning av storsatsningen High Coast Art Valley.

Storsatsning i Nätterlund land

I dag, 28 juni, invigs den nya kultur- och naturparken på Herrgårdsudden i Köpmanholmen och samtidigt är det startskottet för en hel veckas invigningsaktiviteter i det stora projektet High Coast Art Valley.

High Coast Art Valley, smaka på namnet. Det låter internationellt så det förslår. Men så ska också den nyanlagda konst- och kulturdalen Herrgårdsparken i Köpmanholmen locka turister från när och fjärran är det tänkt.

– Vi försöker få till ett centrum, ett nav i hela tillväxtprojektet High Coast Art Valley. En första anhalt där man kan få information om allt det här, och om vilka fler platser man kan besöka, var man kan äta, och bo, säger projektledare Lisa Edin.

– Tanken är att baka ihop all information, att skapa ett kulturellt erbjudande i ett större sammanhang. High Coast Art Valley blir en del i den större naturupplevelsen som är Höga Kusten, och det är helheten som gör Höga Kusten starkt.

High Coast Art Valley ska bli ett varumärke för konst och kultur i hela Höga Kusten, och ett viktigt attraktionsområde inom Ångermanlands nybildade turistbolag Höga Kusten AB. De fyra kommunerna Örnsköldsvik, Kramfors, Härnösand och Sollefteå suddar ut kommungränserna och samlas kring frågor som ska stärka varumärket Höga Kusten.

Herrgårdsparken ska fyllas med både konst och naturupplevelser – natur och kultur i skön samklang. I parken finns flera lämningar av industriepoken, bland annat kan man se skelettet till den gamla vattenledningen, likt fossilen av en jättelik orm som somnat in bland träden.

Här ligger också Kärleksudden där en gammal önskebrunn renoverats och ett bröllopsaltare skapats. Vid brunnen har många unga par förlovat sig i svunna dagar, nu är det tänkt att platsen ska kunna användas för bröllop, där bröllopsföljet kan anlända med båt och lägga till vid den nya bryggan, en kopia av den gamla herrgårdskajen.

Längst ut på Kärleksudden uppförs under hösten nästa konstverk genom Nätterlunds-stiftelsen. Ett uppdrag som gått till den ö-viksbördiga konstnären Helena Byström, numera bosatt i Stockholm.

Hundratals nya träd har planterats, andra har röjts bort. I en del av parken har man behållit granskogen för att skapa en John Bauer-känsla. Det här blir barnens värld, med troll och rökmaskin, som fortsätter in i en pedagogisk del av parken där det bland annat ska byggas insektshotell.

– Vi jobbar också med överraskningsmoment, High Coast Art Valley ska vara överraskande, säger Lisa Edin.

I parken anläggs även en stor frukt- och bärträdgård, en hyllning till direktörsfrun Ingeborg Hedberg som bland annat skapade Sveriges första daghem, och som även var en sann trädgårdsentusiast.

Den stora Herrgårdsparken har fyra entréer, vissa av dem ska utsmyckas av lokala konstmärer. Bruksmuseet flyttar också ut i parken med utställningar om sågverkshistorien och herrgården.

– Det här är bara startskottet. Det finns många tankar och idéer på nya projekt om hur det här ska drivas vidare och utvecklas. Planen är att fortsätta utveckla kajområdet i Köpmanholmen och kanske kan Hans Hedbergs konst få flytta hem i framtiden. Näske är också en otroligt vacker och genuin by med stora utvecklingsmöjligheter. I höst återkommer vi med ett eget arrangemang vid invigningen av Helena Byströms skulptur, och först nästa sommar kan Herrgårdsparken visas i full blom. Vi hoppas också kunna bilda ett naturreservat av parken.

 

Invigning av High Coast Art Valley

Lördag 28/6
11.00 Ivar Torneus hälsar välkommen.
11.15 Presentation av High Coast Art Valley.
11.20 Sliperiet uppträder – Drums for Peace.
11.40 Invigningstal av Bo Källstrand och Elvy Söderström.
12.30 Art performance av Bill Olsson och Magnus Segerbrandt – ”Bill Olsson målar tills han dör”.
13.00 Vernissage – Leif Wikbergs fotoutställning Isbruden.
Nätterlunds & Mikko Anderssons stiftelser – utställningar i parken.
Presentation av det kommande konstverket på Kärleksudden.
14.00 Akustisk spelning med Sarah Dawn Finer.
14.30 Avslutning.

I Brynge, Drömme och Rössjö fortsätter invigningsveckan av High Coast Art Valley. För mer information om projektet och fullständigt program med datum, tid och platser: www.highcoastartvalley.se

Publicerat