Mat & dryck

Glada djur ger gott kött

Intresset för att handla närproducerat och ekologiskt ökar kraftigt, och det finns bara fördelar. Producenten får bättre betalt, konsumenten får bättre kött och miljön skonas. Alla mår bättre.

38 dikor och lika många tackor strövar omkring på ägorna, till synes mycket nöjda med tillvaron. De är grunden till hela verksamheten på Godsta Gård i Godmarksstrand mellan Husum och Gideå. Korna och tackorna är mödrar till alla de ungdjur som föds upp för slakt, ekologiskt kött som hamnar på våra tallrikar – om vi väljer att köpa närproducerat.

Godsta Gård är en av producenterna som ingår i organisationen Västernorrlandsgården som i dagsläget består av 21 olika producenter som förutom rent kött också erbjuder charkuterier, fisk, grönsaker, ost, honung och mycket annat gott.

Idén med Västernorrlandsgården är att göra det enklare att köpa och sälja lokalproducerade livsmedel. Varumärket ska garantera närhet och kvalitet, konsumenterna erbjuds mat som är både nära och närande.

– Västernorrlandsgården har varit verksam ett par år men det är först i år som försäljningen kommit igång. En fördel är att vi kan samordna leveranser till butiker och till kommun och landsting. Vi kan kapa mellanled vilket ger bättre betalt till producenten och bättre kött till konsumenten.

Det säger Åke Holmlund, fjärde generation på Godsta Gård som startades av hans farfars far. 1988 övertog Åke hemmanet, han var den ende av fem syskon som nappade när pappa ville avveckla.

– Jag hade ungtjurar som uppfödning vid sidan av mitt ordinarie jobb men 2000 sa jag upp mig för att utveckla jordbruket så att jag skulle kunna leva på det. Gården byggdes om så att djuren kan gå fritt, allt med tanke på att man skulle bli kravmärkt.

Djuren på gården – och hos alla andra producenter som ingår i Västernorrlandsgården – föds upp, slaktas och går till kunder i Västernorrland. Vilket ger ett minimun av transporter.

Godsta Gårds djur slaktas i Kramfors och styckas i Timrå men på sikt är tanken att de ska sköta styckningen själva på gården, och minska transporterna ytterligare. Meningen var att den verksamheten skulle komma igång i år men en ödesdiger brand kom emellan. Första advent i fjol brann deras bostadshus ned till grunden.

– Vi har fått skjuta på planerna ett år, säger Åke.

Godsta Gård är också betydligt mer än köttproducent. Här finns även en kursgård och här kan man bo på lantgård. Anne-Christine ”Anki” Strömberg-Holmlunds svampkurser är exempelvis mycket populära.

– Det är jätteroligt med den respons vi får, säger Anki. Får man hit folk så kan vi samtidigt prata om djuren och marknadsföra gården och våra produkter. Vi passar också på att berätta varför vi valt att göra som vi gjort.

Restaurang Mammamia var först att köpa Hereford-kött från Godsta Gård. Nu tar även Matstudio S20 sitt kött härifrån och i butik kan man hitta det på ICA Kvantum.

Som privatkund kan du också köpa köttlådor direkt från gården – och få dem hemkörda till din dörr. Tio kilo kött där hela djuret är representerat. Köttlådor med lamm går också att beställa och framöver finns planer på att även kunna erbjuda gourmetlådor.

– Som konsument måste man ge sig själv chansen att prova, att köpa direkt från bonden. Då märker man vilken skillnad det är på kvalitén, säger Anki.


Fakta Västernorrlandsgården
Består i dagsläget av 22 olika producenter som erbjuder kött, charkuterier, fisk, grönsaker, ost, delikatessmör, honung, marmelad, saft, senap, chutney med mera.
I Örnsköldsviks kommun ingår förutom Godsta Gård även Hägglunds Gård i Gideå, Vestins Lantbruk i Sidensjö och Saellströms Lantbruk i Skorped.
www.västernorrlandsgården.se
Publicerat