Trafik

Trafiknykterhetens Dag på torsdag

De senaste tio åren har 1 000 svenskar fått sätta livet till i rattfylleriolyckor, som lätt hade kunnat undvikas.
– På Trafiknykterhetens Dag vill vi försöka få stopp på den här sortens olyckor och samtidigt erbjuda hjälp till alla de som redan drabbats. Det räcker med att vara nykter bakom ratten så slipper vi massor av döda och svårt skadade varje år, säger Tom Bjerver från MHF, som är huvudarrangör för Trafiknykterhetens Dag.

På över 300 platser över hela landet uppmärksammas rattfylleriet nu på torsdag 29 september – ofta i publika manifestationer på gator och torg. I Timrå , Örnsköldsviks och Härnösands kommun hålls en ljusmanifestation vid rondeller på torsdag den 29 september kl 0600-1000.

De lokala manifestationerna mot rattfylleriet runt hela Sverige har olika utformning. Det kan vara allt ifrån känsloväckande ljusmanifestationer, konstutställningar på tema ”Saknad” eller tal av inbjudna lokalpolitiker.

Polisen storsatsar och genomför extra många nykterhetskontroller i trafiken. Kör inte alkohol- eller drogpåverkad, vägra åka med en onykter förare och hindra andra från att köra fulla. Det handlar om att rädda liv, säger Mona-Lill Landström.

NTF Västernorrland MHF och MADD, Mothers Against Drunk Driving, arrangerar dagen tillsammans med Bilprovningen, NTF, och ytterligare cirka 30 samarbetsparter. 


FAKTA Rattfylleri 
Varje timme dygnet runt görs i runda tal 500 rattfulla körningar. Gränsen för rattfylleri går vid 0,2 promille. Tre av tio omkomna personbilsförare är alkoholpåverkade.
Närstående till drabbade av rattfylleri Efter olyckan har 20 procent sjuk-/aktivitetsersättning jämfört med 2 procent före olyckan. 55 procent anser att de inte fått något stöd från samhället efter olyckan.
Publicerat