Teater

Mordet i Klingre

Den dramatiska, och sanna, historien om familjetragedin i Klingre i början av 1800-talet väcks till liv igen på fäbodvallen vid Skuleberget.

En kvinna i Klingre, Arnäs, blev tidigt änka men kom senare i kontakt med en hästhandlare från Ragunda. Han tog anställning som dräng på gården och senare gifte de sig, på midsommardagen 1806, men livet blev inte vad kvinnan tänkt sig.

– Han drev henne och hennes föräldrar, som också bodde kvar på gården, hårt och det var bråk jämt. Hetsad av hustrun sköt Pehr Pehrson sin eländige måg, berättar författaren Bo R Holmberg som skrivit en bok som bygger på händelsen, med titeln ”Drängen i Klingre”.

Pehr döms till halshuggning, därefter steglas han – kroppen styckas och spikas upp på ett vagnshjul.

– Det var ett ovanligt hårt straff. 20 maj 2012 avrättades han och vi vet var avrättningsplatsen låg, vid Höglandssjön där Galgbacksvägen går idag.

Ordstävet ”Det blir ingenting förrän Klingregubben kommer” ska Pehr själv ha myntat strax innan stupstocken.

Pjäsen spelades tre somrar i Bredbyn under 90-talet och uppförs nu i sommar av Höga Kusten Teaterförening, i en delvis omskriven variant. Bo R Holmberg själv har en liten roll som häradsdomare men hans fru Lill har en av huvudrollerna – hon spelar hustrun som hetsar Pehr Pehrson till mordet.

Pjäsen spelas 22, 23, 24, 29, 30 och 31 juli.

Publicerat