Teater

Att vara eller inte vara

Sista chansen att se specialeleverna spela teater på Hampnäs Folkhögskola.

Allvar blandas med humor – och ond bråd död. Eleverna vid speciallinjen på Hampnäs Folkhögskola bjuder på strålande underhållning när de spelar Hamlet. På onsdag, 20 april, ger de sina sista föreställningar.

Shakespeares klassiker Hamlet är en av världens genom tiderna mest spelade pjäser, men aldrig tidigare har den gjorts på det sätt som Hampnäseleverna visar upp.

Med stor inlevelse och med en god portion humor gör de något helt eget av den över 400 år gamla pjäsen. Dekoren, kostymerna och ljuset – allt görs på ett proffsigt sätt. Och även om någon av aktörerna ibland behöver lite hjälp från sufflören, läraren Kristina Stålnacke, med en eller annan replik så kan man inte annat än älska en sådan här föreställning.

Det man slås av är hur roligt de här eleverna har tillsammans. Alla gör strålande insatser och några spelar till och med flera roller. Exempelvis Kristoffer Gullersbo som både gör den mördade kungens vålnad och Laertes, Ofelias bror; och Ulf Lindfors som är såväl dödgrävare som gycklare, samtidigt som han hinner med att flörta med publiken.

I huvudrollen som Hamlet ser vi Svante Granbom som nu gör sitt fjärde och sista år på Hampnäs Folkhögskola.

– Till sommaren flyttar jag hem till mamma och pappa och tjocka släkten i Tyresö, berättar Svante som inte är helt säker på om det är skådespeleri han ska fortsätta att ägna sig åt.

– Men kanske blir det nåt med konst.

Onsdag 20 april ger eleverna tre offentliga föreställningar, klockan 10.00, 12.30 samt 14.00.

Pjäsens visas i folkhögskolans aula och entrén är futtiga 20 kronor. Oavsett om du är van teaterbesökare eller aldrig har varit på teater så ska du passa på att se specialeleverna i sin rätta miljö, innan flytten av Hampnäs Folkhögskola.

Publicerat