Teater

Norrlands Akvavit

Västerbottensteatern gästspelar i Ö-vik med en dramatisering av Torgny Lindgrens roman Norrlands Akvavit på Folkan i morgon 1 april.

En berättelse med sanningar, tro, glädje och död – och brännvin. ”Skrönan när den är som bäst” skrev Västerbottens-Kuriren om Västerbottensteaterns uppsättning.

Teatern har tidigare gjort lyckade dramatiseringar av Torgny Lindgrens böcker ”Ormens väg på hälleberget”, ”Hummelhonung” och ”Pölsan”. Nu har Torgny Lindgren-tolkaren Gunnar Eklund dramatiserat ”Norrlands Akvavit” för två skådespelare: Stig Östman och Bodil Granlid.

Vi får följa den till åren komne predikanten Olof Helmersson som återkommer till den bygd han kristnade för länge sedan. Nu får vi till exempel reda på hur det verkligen gick till när Isabella Stenlund blev frälst, eller vad som hände med Jakob och Gerdas lillflicka.

Själv har Torgny Lindgrens sagt så här om sin historia: ”... den muntra berättelsen om avkristningen och avfolkningen av inlandet”.

För publiken väntar två underhållande och tänkvärda timmar i den hembygd som Torgny Lindgren ofta beskyllts för att själv ha uppfunnit. Lokal arrangör är Örnsköldsviks Riksteaterförening.

Bildtext: Bodil Granlid och Stig Östman i Västerbottensteaterns uppsättning av Norrlands Akvavit.Publicerat