Örnsköldsvik

Tema hälsa: Mer glädje i vardagen - 12 tips

Kroppen och hjärnan genomgår en komplicerad process för att få dig att bubbla av glädje och som tur är, är det enkelt att aktivera de olika positiva ämnena. Här får du tolv enkla sätt som gör att du känner dig lyckligare.

1. Motionera!

Ju tuffare och mer syrekrävande träning du ägnar dig åt, desto kraftigare blir endorfinruset. All motion ger dig känslan av välmående i kroppen – du måste bara se till att vara igång längre än en halvtimme, för det är först då som effekten kommer.

2. Lyssna på musik

Bra musik skapar endorfiner som får dig att slappna av. Klassisk och instrumental musik är, enligt studier, ofta det bästa valet, men viktigast är att det är musik som du tycker om.

3. Ät stark mat

Starka kryddor får hjärnan att utsöndra endorfiner.


 

4 Gå ut i solen

Ju mer sol, desto fler endorfiner frigörs i det centrala nervsystemet. Var dock uppmärksam på att solstrålar kan ge rynkor och cancer, så skydda dig med solkräm.

5. Slappna av med akupunktur

När akupunkturnålen sticks in i huden ökar mängden av endorfin i ryggmärgen. Akupunktur-endorfinerna stänger passagen i ryggmärgen, vilket leder till att man inte känner smärtorna lika mycket.

6. Skratta mer

Skratt och ett humoristiskt sinne minskar stress och fungerar förlösande om du känner dig spänd - inte bara psykiskt utan även fysiskt.
Medan du skrattar aktiveras många av kroppens muskler och skrattmotionen får hjärnan att frigöra endorfin och andra humör- och må bra-ämnen som serotonin och dopamin.

7. Fäll en tår

Ibland är det inte så långt mellan skratt och gråt. När du gråter av glädje, flyter endorfinerna ut i hjärnan i takt med att tårarna ger dig en lyckokänsla. Samma mekanism sätter in när du gråter av smärta men då är funktionen att döva det mesta av smärtan.

8. Ha bra sex

Utlöser en hel våg av må bra-ämnen i hjärnan, däribland endorfiner. Ett annat viktigt ämne i denna situation är hormonet oxytocin från hypofysen, som får dig att känna dig nära en annan person.

9. Ät god, mörk choklad

En bit högkvalitativ choklad kan ge ett kortvarigt lyckorus i hjärnan. Välj mörk choklad så sänker du samtidigt blodtrycket.

10. Överskrid dina gränser

Att överskrida sina gränser, som exempelvis genom en fallskärmshoppning, en examen eller ditt första maratonlopp, uppfattas av hjärnan som ett potentiellt hot som kräver endorfiner. Din vinst är ruset.

11. Lär dig att meditera

Meditation ändrar hjärnan från att vara inställd på stress till att bli mer avslappnad och positiv. Även här spelar endorfinerna in. Samtidigt minskar mängden stresshormoner från binjurarna och hypofysen. Tillsammans får det kroppen att slappna av och falla i ro.

Du mediterar ofta utan att tänka på det, som när du tittar in i en brasa eller ser ut över havet, medan tankarna vandrar iväg. Samma sak sker när man lyssnar på lugn musik eller fördjupar sig i en spännande roman.

12. Få en god nattsömn

Att sova tungt och gott gör att du vaknar lyckligare. Produktionen av endorfin och melatonin stiger när vi sover.


 

 


 

Publicerat