Mat & dryck

Favoriten är kanelbulle med mjölk

I dag är det kanlbullens dag, men till vad äter svenskarna helst sin bulle? En undersökning visar att en majoritet av den svenska befolkningen helst njuter av en nybakad kanelbulle tillsammans med ett glas iskall mjölk.

Att dricka mjölk efter träningen eller till kryddstark mat är favoriten för personer i åldern 16-25, medan husmanskost och mjölk är kombinationen för personer mellan 51-65 år.

– Mjölk till kanelbullen är en klassisk kombination. En varm, nygräddad kanelbulle och ett glas iskall, färsk mjölk är bland det godaste man kan äta. En ren njutning, säger Kerstin Wikmar, dietist på Mjölkfrämjandet.

Här ett kanonrecept på 20 bullar:

75 g smör, 7 1/2 dl (450 g) vetemjöl, 1/2 dl strösocker
2 krm salt, 1/2 paket (25 g) jäst, 2 1/2 dl fingervarm (37°C) mjölk, ca 50 g smör, rumstempererat, 2 msk strösocker, 1 msk kanel, 1 ägg, ev. pärlsocker.

Gör så här: Skär smöret i tunna skivor och lägg i köksmaskinens skål eller i en degbunke. Mät upp och lägg i 7 dl av mjölet (spara 1/2 dl till utbakningen), socker, salt och jästen delad i mindre bitar. Häll på den ljumma mjölken. Arbeta ihop degen väl ca 5 minuter i maskinen och något längre tid för hand. Låt degen jäsa övertäckt i rumstemperatur ca 30 minuter. Arbeta ner degen i skålen. Ta upp den på mjölad arbetsbänk och knåda den lätt. Kavla ut degen till en rektangulär platta, ca 25x50 cm. Bred ut smöret på degplattan. Strö över socker och kanel. Rulla ihop från långsida till långsida. Skär rullen i 20 bitar, ca 2 cm breda. Ställ bitarna med snittytan upp i pappersformar som snurror. Jäs bullarna övertäckta ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225–250°C. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen 6–8 minuter. Låt bullarna svalna på galler under handduk. Kavla ut degen till en rektangulär platta. Rör samman smör, socker och kanel. Bred över degplattan, så får bullarna jämn och fin smak.

Publicerat