Evenemang

Carlberg och Harryson på turné till Örnsköldsvik

Kvinnans list är en klassisk förväxlingskomedi med högt tempo, rapp dialog, sång och dans. Föreställningen handlar om en otrogen make som blir överlistad av en kvinna.
Man brukar säga att kärt barn har många namn och det stämmer sannerligen in på Kvinnans list. Pjäsen, som skrevs av Franz Arnold och Ernst Bach på 1950-talet, har haft många namn under åren. Den sattes upp 2008 som Lånta fjädrar, då med Robert Gustavsson i en av rollerna och med betydligt annorlunda skrud än under höstens turné. Självaste Nils Poppe gjorde sin första version av klassikern under namnet Oskulden från Mölle 1976, och när han 1988 satte upp pjäsen för andra gången fick den heta AB Dun och bolster. Eva Rydberg har också gjort pjäsen, då under namnet Arnbergs korsettfabrik. Det har med andra ord blivit många namn och minst lika många vitt skilda bearbetningar under åren.

Underhåller på scen gör bland andra Berit Carlberg, Peter Harryson, Åke Hellberg och Anna Bromee. Turnén landar i Örnsköldsvik den 24 oktober.

Berit Carlberg var med i Nils Poppes första uppsättning av pjäsen och hennes nu aktuella bearbetning heter alltså Kvinnans list och spelades för första gången inför en entusiastisk publik i Hebbevillan i Södertälje sommaren 2007, där Berit Carlberg är teaterdirektör. Nytt för Riksteaterturnén är att folkkäre Peter Harryson tar plats på scen i komedin.

– Pjäsen har en genuin charm. Från första scenen fångar den publiken, man är inne i intrigen och blir omedelbart intresserad. Oväntade entréer och glada sång- och dansnummer avlöser varandra i denna pjäs som handlar om en otrogen make som till slut blir överlistad av, just det, kvinnans list, säger Berit Carlberg som står för både regi och bearbetning.

Publicerat