Samhällsinformation

Webben7:s bärguide

I augusti mognar de första bären. Förbered dig med korg, gummistövlar och en titt på Webben7:s bärguide.

Blåbär
Kännetecken
Blåbär är ett ris med kantiga grenar och tunna, spetsiga blad. Det mogna bäret är djupt blått, näst intill lila, och har ett saftigt och syrligt kött.
Recept
Blåbärssylt: Blanda 1 kg rensade blåbär med 1 kg syltsocker och 1 tesked pektin. Låt koka upp och koka sedan i tre minuter innan du låter blandningen skumma av väl. Fyll din hemmagjorda sylt i tätade burkar och förvara svalt.
Kul att veta
Blåbär är en av Sveriges vanligaste växter, och täcker omkring 17 % av vårt lands yta.

Lingon
Kännetecken
Lingon är ett ris med vintergröna, läderartade blad. Det mogna bäret är klart rött och smakar surt.
Recept
Lingon –och Cumberlandsås: Rör ihop 1 krm senapspulver, ½ krm ingefära och 1 msk citronsaft. Tillsätt 4 msk rött vin eller sherry och sist 2 msk färska lingon. Passar utmärkt till älgkött.
Kul att veta
Förr i tiden såldes lingon på apoteket som febernedsättande medel.

Hjortron
Kännetecken
Hjortron är en låg ört med fem –till sjuflikiga blad och stora vita blommor. Det mogna bäret är gult, saftigt och mjukt.
Recept
Chevretoast med hjortron: Rosta kantskuret, vitt bröd och lägg på en bit chevre (getost) som får smälta lite. Toppa med färska hjortron.
Kul att veta
År 1966 uppskattades Sveriges totala hjortonskörd till 1200 ton.

Smultron
Kännetecken
Smultron är en låg ört med ovala, sågkantade blad och vita blommor. Det mogna bäret är lysande rött och köttigt.
Recept
Fläder –och smultronsaft: Varva ca 40 st fläderblomsklasar med cirka 1 dl mosade smultron och 2 kg socker (lämpligtvis i en hink). Koka upp 3,5 liter vatten och tillsätt 60 gram citronsyra. Häll över fläder –och smultronblandningen. Låt stå kallt i cirka 4-5 dagar, rör om då och då. Sila och häll upp i flaskor.
Kul att veta
Smultron kan vara svåra att hitta i Norrland, men leta på ängar, hyggen och vid skogsbryn.

Björnbär
Kännetecken
Björnbär växer på halvhöga buskar med grova blad och vita eller rödlätta blommor. Det mogna bäret är glänsande svart och mycket saftigt.
Recept

Björnbärsmilkshake: Mixa cirka 250 g björnbär med 2 dl strösocker, 3 dl mjölk och 1 eller 2 kulor vaniljglass.
Kul att veta

Det latinska namnet fruticosus betyder rik på kvistar, och syftar på växtsättet.

Hallon
Kännetecken

Hallon växer på halvhöga buskar med vita kronblad som är krökta och parbladiga. Det mogna bäret är rött och lossnar lätt från busken.
Recept
Hallonmoussetårta: Smält 100 g smör och blanda med några digestivekex. Mixa och tryck ut i en form. Blötlägg 5 gelatinblad i 10 minuter i kallt vatten och smält dem sen försiktigt i en kastrull på svag värme.
Mixa ett halv kilo hallon. Vispa ihop hallonpurén med 2 msk citronsaft och 3 dl florsocker och rör ner de smälta gelatinbladen under vispning. Vispa 2 dl grädde till en tjock konsistens. Vispa 2 äggvitor hårt i en annan skål. Vänd ner alltsammans i hallonpurén. Häll smeten i formen och låt stå kallt ett par timmar i kylen.
Kul att veta
Hittar du hallon på Gotland är du en riktig skogsmulle  - där är de nämligen väldigt sällsynta.

Källor: Den Virtuella Floran, NE, Tasteline, Koka Ihop

Publicerat