Modo Hockey

Hannu historisk när Modo bländade Brynäs

Mötet med Brynäs IF blev en historisk match på flera sätt.<br />Dels för att Hannu Pikkarainen gick förbi Miloslav Horava som Modos poängmässigt bäste back under en säsong – och dels för att det med stor sannolikhet var första gång som orden ”fan också!” ljöd i 6000 åskådares öron via arenans högtalarsystem.

Det var ett väldigt osäkert Modo Hockey som äntrade isen i Fjällräven Center.
Två av Modos vassaste chanser var kontringar efter Brynäsanfall som i sin tur hade uppstått på grund av puckschabbel i anfallszon av hemmalaget.
Den tredje gången det slarvades, i inledningen av ett Modo-powerplay, förde Andreas Dackell pucken hela vägen fram till nätmaskorna bakom Roman Malek och 0-1 var ett faktum.
Nästa power play förvaltade Modo på ett marginellt bättre sätt, genom att dra på sig en slashingutvisning i anfallszon, och närmare än så kom de inte någon kvittering i period 1.
– Vi är det bättre laget i första, konstaterade Brynästränaren Niklas Czarnecki. Vi har gott om både energi och skridskoåkning.

Brunkarna slog till
Efter allt misslyckat finlir kändes det både rätt, riktigt och rimligt att det var lagets två kampformationer som bröt mönstret i början av mittronden. Steenkedjan etablerade skapade press runt Brynäskassen och lämnade över till Greentrion, som tackade genom att vräka in matchens första Modomål via Dan Hinote på pass från Tuokko och Pikkarainen.
Genom sin assist blev den finske skarpskytten samtidigt Modos poängmässigt bäste back under en säsong någonsin. Grattis, Hannu!

"Fan också!"
Därefter lyfte spelet, och publiken bjöds bland annat på ett ögonblick av fullkomligt bländande Foppabriljans som skulle blivit årets mål om trissan hittat in bakom Jacob Markström.
Men några fler mål blev det inte i perioden, men för den skull saknades inte dramatik.
Domaren Sören Persson gjorde sig sanslöst impopulär genom att visa ut Markus Näslund för diving i en från läktarhåll sett uppenbar trippingsituation. Oljudet i hallen visste inga gränser när publiken gjorde sitt bästa för att vissla ihjäl den randige hockeysheriffen.
Inte ens speakern Janne Forsberg verkade oberörd – för hur ska man annars förklara det vrål han bjöd på minuten senare? Det är inte varje dag man hör orden ”fan också!” ljuda från speakerbåset.

Ovation till Foppa
Ändå hade publiken det roligaste framför sig. I rond 3 byttes nämligen burop och svordomar mot jubel och glädjefnatt när Modo plötsligt lade i femmans växel och gasade ifrån motståndet. 21-7 i skott säger de mesta, men inte allt.
Först kom 2-1 genom Niklas Sundström direkt i inledningen, sedan 3-1 via Marco Tuokko och slutligen 4-1 genom självaste 21:an. Det tackade publiken för genom att bjuda Forsberg på en stående ovation.

Hattrick av Hannu
Hannu Pikkarainen var inblandad vid såväl 2-1 som 4-1 och svarade därmed för ett assist-hattrick. Det nya rekordet på 37 poäng verkade klacken ha koll på och skanderade glatt hans namn.
– Vi var väldigt nöjda med 1-1 efter två perioder och kände att vi hade ett bra läge inför sista. Därför blev 2-1 väldigt matchavgörande, sa Niklas Czarnecki efter matchen.
Hannu Aravirta instämde och pustade ut.
– Vi har haft viktiga matcher, men den här var nog av karaktären livsviktig. Att starta efter uppehållet med tre raka förluster hade varit otroligt tungt. Vi lever fortfarande – och det är det som är det viktiga.Modo - Brynäs 4-1 (0-1, 1-0, 3-0)

Första perioden:
0-1 (8.59) Andreas Dackell (u.a.), spel 4 mot 5.
Andra perioden:
1-1 (3.24) Dan Hinote (Tuokko/Pikkarainen).
Tredje perioden:
2-1 (0.50) Niklas Sundström (Pikkarainen), 3-1 (07.19) Marco Tuokko (Green), 4-1 (16.04) Peter Forsberg (Pikkarainen) , spel 5 mot 4.
Skott: 47-21 (11-9, 15-5, 21-7)
Utv: MODO 5x2, BIF 9x2, 1x10.
Domare: Sören Persson
Publik: 5 993.

Publicerat