Musik

Uno hälsar till Örnsköldsvik

Efter 17 års uppehåll återförenar Uno Svenningsson, Arne Johansson och Mats Johansson sin gamla grupp Fredá – och en ny platta är ute.<br />

Ett Mysterium heter den helt färska plattan med Fredá.
Vad syftar titeln på?
– Livet är ett mysterium ibland. Och visst är det lite av ett mysterium att vi ger ut en platta igen, säger Uno Svenningsson, Tidningen 7:s första artist i vårt arrangemang Sjunde i Sjunde.

Hur kom det sig att ni satte ihop bandet igen?
– Tidigt 2007 blev jag kontaktad av ett bolag som ville ge ut en gammal filminspelning av en konsert med Fredá. Jag sa att jag måste prata med Arne (Johansson) först. Vi hade inte haft kontakt på många år så det var lite trevande. Men det blev ett jättekul samtal och vi bestämde oss för att ses, oftast är man bara ett samtal bort. Vi började umgås lite och någon på skivbolaget undrade om vi inte kunde skriva något nytt tillsammans och vi bestämde oss för att vi skulle skriva en låt. Vi satte oss en dag och fick hop tre-fyra låtar, då kände vi att vi ville göra en helt ny platta ihop.

Hur vill du beskriva skivan?
– En underbart skön platta, jag gillar den väldigt mycket själv. Dessutom har den tillkommit på ett väldigt roligt sätt, vi har haft riktigt kul ihop. Jag och Arne har skrivit tillsammans och även haft hjälp av Philip Ekström från The Mary Onettes. Patrik Frisk har också varit med på ett hörn.

Skivan startar med spåret ”Äntligen här igen”. Finns det någon tanke med det? Många har nog väntat på en återförening av Fredá.
– Ja visst är det så,. Det här är också en av mina favoritlåtar.

Med ny platta ute, kan det vara så att ni har en turné på gång?
– Det har vi inte bestämt än. Jag skulle personligen vilja åka på turné men både Arne och Mats har mycket att tänka på. På längre sikt får vi väl hoppas att det kan bli en turné.

Kanske får vi se er i Örnsköldsvik? Jag tror att det finns många här som skulle vilja återuppleva lite av det man var med om 7/7 2008.
– Ja, det vore ju toppen vi kunde komma till Ö-vik. Jag hade en fantastisk kväll hos er tillsammans med jätteduktiga musiker. Och det kom ju otroligt mycket folk, det var verkligen en fin kväll.

Redan i morgon, fredag, kan man se Fredá på Gokväll i SVT1 med start 18.15. Där ger de en intervju och spelar live tillsammans med Emil Svanängen från Loney Dear och Philip Ekström från The Mary Onettes.

Publicerat