Musik

Anders Ekborg håller på Modo

Melodifestivaldebutanten Anders Ekborg är på plats i Fjällräven Center redan en dryg vecka innan Melodifestivalen - för att sjunga nationalsången och spela lite hockey mot Peter Forsberg.

En dryg vecka kvar till din premiär i Melodifestivalen, hur är läget?
– Spännande och kul. Det känns bra att komma hit och prova på arenan lite, jag har ju inte varit med och sett hur sånt här går till tidigare.

Hur kommer det sig att du ställer upp i Melodifestivalen i år?
– Jag har fått förfrågningar och låtar tillsänt mig tidigare och känt i några år att - varför inte? Man når en väldigt bred publik i Melodifestivalen. Jag har två jobb, sångare och skådespelare, och vissa känner mig nog bara som sångare medan andra - kanske främst den yngre publiken - känner igen mig som en skådespelare de sett på tv. Jag når förhoppningsvis en ny publik nu.

Låten beskrivs som ett mellanting av Freddie Mercury och Pavarotti.
– Det är låtskrivarna som som sagt det och jag får väl bara hoppas att jag klarar av de lägena.

Vilka artister tar sig vidare från deltävlingen i Örnsköldsvik?
– Väldigt svårt att tippa, det är ett tufft startfält. Jag undrar varför de klumpade ihop alla just här. Salem Al Fakir är en personlig favorit. Jessica Andersson och Jenny Silver har jag jobbat med och de är svinduktiga så det blir tufft.

Hur är ditt hockeyintresse?
– Stort. Jag spelar lite veteranhockey själv, det är bra träning. Och så har jag träffat Foppa och spelat golf med honom så det är klart att jag håller på Modo.

Klår du honom i golf?
– Det gör jag faktiskt (Anders har handicap 5 ) men i morgon får han chans att köra över mig när vi möts på isen. Vi ska spela lite och förhoppningsvis hitta någon målvakt vi kan skjuta på. Min roll blir väl mest att försöka stå på benen.

Förutom Melodifestivalen, vad gör du övrigt just nu?
– Jag förbereder mitt nya album som släpps i april förhoppningsvis. Och så ska jag på en liten konsertturné, "The Special Tour" tillsammans med Noel McCalla från Manfred Mann's Earth band och Carolline Larsson. Tre olika sångare och vi kompletterar varandra bra. Det blir en kul och omväxlande kväll för publiken.

Många förknippar dig med musikalen Kristina från Duvemåla och du har sagt att det är det största du gjort. Har du någon annan drömroll du skulle vilja ge dig på?
– Kristina från Duvemåla var fem år av mitt liv så visst var det stort. Jag har haft förmånen att göra de flesta roller som jag ser som drömroller, men Les Misérables skulle jag vilja göra.

Nu är det dags för dig att sjunga nationalsången, ett bra sätt att prova arenan kanske?
– Jag har faktiskt inte sjungit nationalsången sedán jag gick i skolan, så det känns lite nervöst. Att dessutom sjunga utan orkester bakom sig är annorlunda.

Lycka till då, och lycka till även nästa helg.
– Tack. Hoppas att  Ö-vikspubliken röster på mig.

Publicerat