Samhällsinformation

Ett stycke historia

Hundratals av amatörfotografen Thure Schelins fantastiska Örnsköldsviksbilder finns nu att se på museet, fram till och med 24 januari.

Förändringar av stadsbilden var något som fängslade Ture Schelin (1917-1996). Hus som brann, hus som revs och nya byggnader som uppfördes. Tack vare Schelins ögonblicksbilder kan museet nu visa upp ett stycke Örnsköldsvikshistoria, ända från 1930 fram till 1991.
– Vi har fått låta 34 fotoalbum av Thures barn Hans och Birgitta och scannat bilder som rör stan, berättar Maggis Frisk, intendent på museet.
Jubileum och olika typer av arrangemang var andra tillfällen då Ture Schelin passade på att ta fram sin kamera. Det handlar bland annat om Barnens Dag och Första maj.
Ofta tog han foton från hemmet på Lasarettsgatan 24, en byggnad som inte längre finns kvar. Här visas också en hel del gamla bilder tagna kring hamnen och även några av mer privat karaktär, som från familjens sommarställe på Dekarsön.
Några av bilderna har dragits upp i stort format och sonen Hans Schelin visar upp en bild där han och storasyster Inger längtansfullt tittar in i skyltfönstret hos Harrys Leksaker på Fabriksgatan.
– Jag tittade på ett garage i trä, men jag tror aldrig att jag fick det, berättar Hans.
Harrys Leksaker låg för övrigt i samma hus där det även idag finns en liknande affär, Glada Grodan.
Museet visar 150 fotografier och ytterligare cirka 200 bilder som rullar i ett bildspel på en tv-skärm. Fram till och med 24 januari kan man se dessa historiska dokument på museet. Absolut värt ett besök, för såväl gammal som ung.

Publicerat