Bjästa

Lagar nyttig mat i Hålan

– De ska fungera så att ni får energi när ni kommer hem från skolan, säger Linda-Marie Häggström-Andrén och instruerar några ungdomar i köket på fritidsgården i Bjästa – ”Hålan” – som har över 50 000 besök per år.

Hålan, mitt i Bjästa i det så kallade Nätrahuset, är en förebild för fritidsgårdar. Inte bara i Örnsköldsvik, ryktet om den populära och väl fungerande gården har spridit sig långt utanför kommungränsen.
I mars 2002 öppnades Hålan och under 2003 räknade man till 8 852 besök. 2008 var besökssiffran uppe i imponerande 53 202 och i år lär man kunna räkna in fler besök än den totala befolkningsmängden i kommunen.
När man tittar in i Hålan är det lätt att förstå att ungdomarna trivs här. Förutom traditionella fritidsgårdsaktiviteter som biljard och bordtennis finns här en mängd rum för olika aktiviteter som singstar och andra spel, en biosalong och ett litet avslappningsrum med en härlig massagestol.
Nytt för i höst är en matlagningskurs som Linda-Marie Häggström-Andréen leder. Åtta ungdomar, de flesta 16-17 år, har nappat på idén att lära sig laga mat utan tillsatser och göra det så ekologiskt som det går.
Tacolasagne, kyckling, salsa, glass, smoothies och dipsåser är exempel på det ungdomarna åstadkommit i köket.
– Det gäller att försöka göra mat som ungdomarna tycker om, säger Linda-Marie samtidigt som hon håller ett öga på aktiviteterna kring spisen.
Just den här kvällen blir det energy bars, eller kick-godis som de också kallar det.
– Man får en energikick av det, säger Sofia Wahlbeck, som gillar det här med matlagning.
– Det är bra att få lära sig laga mat som är bra för kroppen.
Förutom att laga till något gott så pratar man varje vecka om olika tillsatser som finns i mat.
– Man har börjat titta mer på innehållsdeklarationerna vad olika saker innehåller, säger Sofia.
Linda-Marie började själv med ekologisk mat för ett par år sedan och undviker nu helt mat med olika tillsatser, vilket gör att hon mår betydligt bättre än tidigare. Hon har också en son som haft problem med utslag orsakade av tillsatser i maten men han har nu blivit av med besvären sedan tillsatserna undvikits.
– Drömmen är att alla barn ska kunna få äta mat utan tillsatser. Vuxna har ofta svårare än ungdomar att ta till sig den här informationen. Nästan varje gång jag berättar att jag äter mat helt utan tillsatser undrar folk om jag kan äta något överhuvudtaget. Men jag lever ju uppenbarligen.
Linda-Marie använder sig av Tommy Svenssons bok ”Handbok för den kräsne konsumenten”, som ger tips om hur du kan undvika tveksamma tillsatser och konserveringsmedel i maten.
– Den har blivit en bibel för mig och tillsammans med Lena Granberg på Akilles Hand & Fotvård här i Bjästa har vi lyckats få hit Tommy Svensson vecka 11 då han ska föreläsa för ungdomarna.

Publicerat