Film-TV-Radio

Framtidsepos i Örnsköldsvik

Den gamla isbrytaren Frans Michael utgör skådeplats för filmprojektet ”Finding Serendipity”, ett framtidsepos som i november spelades in i Örnsköldsvik.

– Man luktar maskinrum vart man än går när man kommer hem, hojtar Mahlin Hörnlund varnande över axeln när hon guidar oss djupare in i Ragnhild Moonbows innandöme.

Det är så den heter, båten spelad av stans gamla isbrytare som under en dryg månads tid belägrats av ett åttahövdat inspelningsteam.  I kabyssen ät bordet översållat av läskflaskor, pepparkakor och skjutvapen. Atrapper, förstås – men samtidigt en detalj som bidrar ytterligare till att luckra upp den redan suddiga gränsen mellan fiktion och verklighet ombord.

– Det ger så otroligt mycket att få spela in i den här miljön, säger Samuel M Ardenfors. Den hjälper verkligen fantasin på traven.

Han sitter inträngd i det trånga utrymmet tillsammans med Mahlin Hörnlund, Emil Eriksson och initiativtagaren Conny Gyll. Den sistnämnde pendlar mellan att vara kameraman, ljudtekniker, redigerare, regissör, producent och har dessutom författat manuset ihop med Mahlin. Med en medieproduktionsutbildning i ryggen bestämde han sig för att förverkliga ett gammalt drömprojekt.


”En framtidsdystopi”

Resultatet bär namnet ”Finding Serendipity”; ett lokalt, ideellt filmprojekt som utspelar sig i en alternativ framtid där världen behärskas av supermakter. Den färdiga produktionen ska innehålla åtta avsnitt i längden fem till tio minuter.

– Det är en framtidsdystopi, förklarar Conny. Vi vill berätta om ovanliga händelser utifrån den vanliga människans perspektiv.

Planerna har han burit på länge, men steget från ord till handling togs på rekordtid. När teaterskådespelaren Mahlin Hörnlund fick nys om idén var hon snabb att kontakta sina kollegor inom det lokala teaterlivet. Därmed var bollen i rullning.

– Två dagar innan vi började spela in visste vi fortfarande inte om vi skulle få tag på vare sig kamerautrustning eller båt, berättar Conny Gyll.

Även Emil Eriksson vittnar om minst sagt snabba ryck.

– Jag blev uppringd kvällen före. ’Du får manuset klockan 12 i natt! Vi syns i morgon bitti!’. Det var bara att haka på … (skratt).

 

Mystiska försvinnanden

Scenerna spelas in på engelska för att göras tillgängliga för största möjliga publik, och det i titeln omnämnda Serendipity är ett fenomen vars sanna natur ligger höljt i dunkel.

– Besättningen drabbas av något som gör att alla utom två av dem försvinner, avslöjar Conny Gyll. De drar vidare till nästa hamn och upptäcker att gatorna är öde även där. Det visar sig att det är Serendipity, vad det nu är, som ligger bakom alla försvinnanden.

Inspelningsarbetet avslutades i november och förhoppningen är att filmserien ska vara klar i slutet av januari.

– Avsnitten kommer att läggas ut ett och ett på nätet, säger Conny Gyll. Vi tänker göra dem tillgängliga både på vår hemsida och via andra internetforum. Målet är att det här ska bli internets nästa fluga.

 Läs mer på dragontailmedia.com.

Publicerat