KONST

Ljuset är hoppet

Dåligt väder har aldrig hindrat Carina Fager från att måla – tvärtom. Och det märks i hennes målningar, det är dramatiskt väder som gäller.

Fjäll och hav. Det är platserna som Carina Fager helst gestaltar i sitt måleri – och hon har nära tillgång till inspirationskällorna.
– Från min ateljé ser jag ut mot Balesudden, och vi har en fjällstuga i Överuman i Tärnafjällen, berättar Carina, som när hon befinner sig där har utsikt mot mäktiga Oxtindarne på andra sidan norska gränsen.
– Är det riktigt skitväder målar jag olja inomhus men om det inte regnar allt för mycket blir det akvarell utomhus. Jag målar aldrig då det är fint, vackert väder. Det ska vara grovt, säger hon och ler.

Carina söker – i både hav och fjäll – de snabba skiftningarna i vädret. Det är blåsigt på havet och snöstorm i fjällen. Men även om hon i sitt måleri gestaltar naturens mer våldsamma sida så finns alltid ljuset som en mycket viktig ingrediens.
– Ljuset är hoppet, det ska alltid finnas ljus och hopp.

Oljemåleriet sker på golvet i hennes ateljé, hon lägger ut dukarna och målar med trasor eller direkt med händerna.
– Det händer alltid något nytt under resans gång. Bilderna kan bli liggande i några år innan jag är på dem igen, och då kan det bli något helt annat.

Förutom att fjället och havet är stora inspirationskällor så ser man i Carinas måleri att hon har ett nära släktskap till en annan av Sveriges skickligaste fjällkonstnärer – Sixten Fager (1920-2010), som var hennes svärfar.
– Sixten har varit en jättestor inspiration, och han var en fantastisk kritiker, på ett positivt sätt. Han tipsade mig ofta att kanske göra si eller så och så blev resultatet ett annat. Vi var ofta ute och målade tillsammans och jag har fortfarande alltid med mig honom här på axeln när jag målar.

Med start nu på lördag 13 maj ställer Carina Fager ut i Brynge Konsthall. Vernissage är det 13.00-15.00 och dagen därpå är utställningen öppen 11.00-15.00 i samband med Vitsippans dag på Brynge Kulturområde, som alltid lockar många besökare. Därefter är utställningen öppen onsdagar, lördagar och söndagar, 13.00-15.00, fram till och med 28 maj.

I Brynge Konsthall blir det tre utställningar i år, arrangerade av High Coast Art Valley, Nätterlunds minnesfond och Örnsköldsviks museum & konsthall.

Lisa Liljeström – första mottagaren av Nätradalens Konststipendium – ställer ut sin konst i sommar, och med start på Potatisens dag 10 september kommer 7ans fotograf Håkan Nordström att visa fotokonst under rubriken "Rost, resor, rock & resten".

Publicerat