MANIFESTATION

Tillsammans är vi världens chans

Klimatutställning på Arkenbiblioteket hela veckan och en manifestation på Stora Torget i centrum lördag 25 mars. Sedan hoppas arrangörerna att alla släcker ned en timme på kvällen – det är dags för Earth Hour 2023.

Rubriken är också temat för Earth Hour 2023. ”Tillsammans är vi världens chans” innebär att vi tillsammans har den enorma kraft som behövs för att driva förändringarna som krävs för vår planet.

WWF (Världsnaturfonden) Earth Hour är världens största klimatmanifestation som i år arrangeras för sjuttonde året. Förra året deltog en miljard människor i Earth Hour världen över. Här i Örnsköldsvik arrangeras Earth Hour hela nästa vecka av Örnsköldsviks FN-förening, Naturskyddsföreningen och Fridays For Future i samarbete med kommunen.

På Arkenbiblioteket kan man se en utställning med klimattema och arrangörerna delar även ut faktablad om klimatkrisen. Utställningen är bemannad alla dagar 20-24 mars mellan 11.00 och 14.00 då det finns möjlighet att prata med representanter från arrangörsorganisationerna.

– Lördag 25 mars blir det en stor manifestation på Stora Torget där alla klimatorganisationer som arrangerar Earth Hour är på plats. Vi bjuder också in politiker, företag, skolor och Svenska kyrkan, berättar Håkan Lindgren, ordförande för Örnsköldsviks FN-förening.

Det blir dessutom sång med Vokal-ensemblen Cantus samt Maria Bervelius med pianokomp.

Arrangörerna vill förstås också att så många som möjligt deltar i själva Earth Hour 20.30-21.30 genom att släcka ned, där syftet inte är att spara energi. Nedsläckningen är i stället en symbolisk handling för att visa hur många vi är som bryr oss om vår planet.

Örnsköldsviks FN-förening ger också några tips på vad man som privatperson kan göra för klimatet, och för att leva mer hållbart:
• Förbättra dina matvanor, ät mindre men bättre kött, mer proteiner från växt-riket (bönor, linser, ärtor) och sluta slänga ätbar mat.
• Handla mindre och miljösmart, dra ner på onödiga och ohållbara köp och överkonsumtion av prylar som kläder, möbler och elektronikprodukter.
• Res klimatsmart, när det är möjligt med elbil, kollektivtrafik, tåg, cykel.
• Minska elförbrukningen och därmed minska elräkningen.
• Bo smart, isolera fönster, dra ner på inomhustemperaturen, tvätta smart, häng tvätt i stället för att använda torktumlare.
• Gröna sparalternativ, placera sparpengar i fonder som jobbar för biologisk mångfald.

Earth Hour

Earth Hour startade år 2007 i Sydney på initiativ av WWF i Australien som ett sätt att uppmärksamma landets beslutsfattare kring klimatfrågan. Detta första Earth Hour resulterade i att över 2 miljoner Sydneybor och 2 000 företag släckte ljuset. Nyheten spreds över världen och nu släcker vi snart för sjuttonde gången.

Syftet med Earth Hour är dels att skicka en stark signal till världens beslutsfattare att agera för vår planet, dels att öka medvetenheten om klimatförändringarna och hoten mot mångfalden av djur och natur.

Syftet med att släcka lamporna är inte att spara energi under själva släckningstimmen, i stället är det en symbolisk handling för att visa hur många vi är som bryr oss om vår planet.

Från och med 2023 förlängs kampanjen och pågår en hel månad – från 25 mars fram till Earth Day den 22 april.
Världsnaturfondens sida kan du läsa mer om Earth Hour och få tips om hur du kan leva mer hållbart. Även på Earth Hours egen sida finns mycket att läsa.

Publicerat