HÅLLBARHET
Alla gemensamma stunder längs vägarna har fått Ulrika Nyström, Jan Solvander, Sandra Sellin, Eva Hägglund och Jenny Back att bli goda vänner.

Bjuder upp till samåkning

Gör som hundratals danssugna ö-viksbor: Samåk. 
– Det är billigare, mer miljövänligt och mycket trevligare, fastslår Jan Solvander och Ulrika Nyström.

När det vankas dansevenemang på orter utanför Örnsköldsvik ser dansentusiasterna Ulrika Nyström och Jan Solvander alltid till att samåka ­­– precis som de övriga 358 medlemmarna i facebookgruppen "Samåkning till dans från Ö-vik". 
Precis som det låter nyttjas gruppen till att hitta andra resenärer på väg till samma destination. Och i den får vem som helst vara med.
– Du skriver i gruppen om du har platser över eller frågar om några finns och förhoppningsvis fylls hela bilen, förklarar Ulrika. 
– Som här till exempel, säger Jan medan han tittar på sin mobil. Susanne skriver: "Några som ska på Expanders på fredag?" och Rasmus, han har plats.
Ulrika och Jan har en lång bakgrund av att dansa. Båda är med i Ö-viks dansförening – bland annat syntes de dansa längs bänkraderna när Melodifestivalen gästade Örnsköldsvik – och i snitt tar de sig till arrangemang i Umeå, Härnösand, Sundsvall, Skellefteå eller Gävle 2-3 gånger i månaden. Tidigare, innan facebookgruppen, mer ofta ensam bakom ratten.
– Då kände jag inte någon annan ö-viksbo som delade mitt intresse, säger Ulrika. Det känns ju jättehemskt att bara vara en person i en bil, inte minst med tanke på miljön. Då kan man nästan stanna hemma, känner jag.

Precis som Jan har hon nyligen investerat i en Plug-in hybrid vilket därmed gör dansresorna än mer miljövänliga. En fördel med att samåka är också den ekonomiska aspekten – och inte minst det trevliga samkvämet.
– Det blir mycket prat, lite allsång eller så sätter vi på några härliga låtar. Det roliga är att man blir vänner, det är i bilen man lär känna varandra. Jag och Jan har hunnit bli världens bästa kompisar nu. 
Båda vill uppmana andra ö-viksbor – allt från föreningar till arbetspendlare – att göra slag i saken och börja samåka. 
– Det är ett väldigt bra sätt att ta sig någonstans, säger Jan. En förening kan skapa egna facebookgrupper och berätta för medlemmarna att de finns. Att samåka är trevligt, billigare och mer miljövänligt. Det är tre väldigt bra saker.
Hur är Ö-vik att samåka i – finns något att önska?
– Det enda jag vill att Ö-vik ska göra är att skaffa en riktig dansbana. Folkets Hus var landets bästa, det håller dansfolk från hela Sverige med om. Vi skapade dansmaran och de har aldrig gjorts bättre, jag får gåshud bara att prata om det – titta, säger Ulrika Nyström och sträcker fram armen.
– En bra sak som börjat är annars elbilarna som kan hyras (E-go, reds. anm.). De skulle kunna användas till samåkning. Det är en mycket bra idé, säger Jan Solvander.

Publicerat