BARN

Skoterdramatik blev barnbok

En kall lördag, vintern 2003, gav sig vännerna Albin Eriksson och Tomas Hellholm ut på en skotertur från Skorped som slutade i dramatik. Nu har händelsen blivit en barnbok, med tips för att göra skoterturen säkrare.

Tomas Hellholm skadade sig illa när han kraschade med skotern, och kanske hade han inte överlevt om inte Albin Eriksson lyckats tända eld på sin skoter så att räddningsflyget kunde lokalisera dem i skogen mellan Skorped och Sollefteå. Nu har Jonatan Risberg och Tea Sjöblom skrivit en barnbok om dramatiken för 20 år sedan.

– I somras tog jag med min fru och son till Ånge där jag växte upp och vi gick in i bokhandeln där personalen berättade att det fanns så få barnböcker för pojkar. Då kom jag ihåg att mina föräldrar berättat för mig att de köpt en skoter av Albin för några år sedan och att de kände igen honom sedan han fick utmärkelsen Årets Västernorrlänning. De berättade om händelsen med skoterolyckan och jag tyckte att det lät intressant, så då skrev jag den här boken, berättar Jonatan, som efter att ha jobbat ett tag med historien kom på att han kanske borde kolla med Albin och Tomas för att se om de var okej med att deras äventyr blev en barnbok.

– Albin tyckte det roligt och vi tyckte att det var bra att även få med den sanna berättelsen. Så boken är uppdelad i tre delar: själva berättelsen som är inspirerad av det som hände, den verkliga historien, och som tredje del goda råd om skotervett.

Jonatan berättar att han själv inte är skoteråkare och efter att han låtit sin kusin läsa manuset så blev det några justeringar.

– Han sa att det märktes att jag inte åker skoter, säger Jonatan och skrattar.

Målgruppen för boken är både barn, mellan 3 och 10 år, och vuxna.

– När man skapar en barnbok vill man att den ska nå både barn och deras föräldrar. Jag vill att den ska underhålla båda målgrupperna, även om barnen förstås är den primära. Många vuxna tycker om den sista delen med goda råd om skotervett, det är ju vuxna som kör skoter.

Skoterresan är Jonatan Risbergs debut som barnboksförfattare.

­– Jag jobbar med marknadsföring och filmproduktion, att skriva en barnbok är kanske inte det närmaste klivet.

 

Publicerat