KONST

Se blomman

Med sin egen trädgård som inspiration och källa har bildkonstnären Eirin Marie Solheim Pedersen skapat en utställning som visas på tre platser. Efter den första på Kulturhuset hemma i Järpen är det nu dags för Örnsköldsvik och Galleri Lokomotiv.

Fotografier, collagekompositioner, installationer samt digitala tryck och teckningar. Allt med utgångspunkt i ett trädgårdstema. Det är vad Eirin Marie Solheim Pedersen visar under sin utställning i Örnsköldsvik.

– Jag har valt att fokusera på två blommor som speciellt tilltalat mig och som jag har odlat – tulpan och vallmo. Jag har också tagit ett steg närmare bilden, förstorat motivet. En del av verken från den första utställningen i Järpen ingår i den på Galleri Lokomotiv men de kommer att hängas annorlunda, berättar Eirin, som satt rubriken ”Se blomman” på sin utställning, inspirerad av Kerstin Ekman och Gunnar Erikssons bok med samma namn.

Utgångspunkt för de tre utställningarna – den tredje sker i Härke konstcentrum på Frösön i mars – är projektet ”Trädgård som arbetsmaterial” som Eirin påbörjande 2019 tillsammans med kollegan Britt-Lis Lindqvist från Västerbotten.

– Vi var båda intresserade av trädgård och ville undersöka skillnaden mellan att ha en
trädgård i Västerbottens inland och i den jämtländska fjällvärlden. Vi ville också undersöka vilka möjligheter det gav konstnärligt.
Vi samtalade om det hårda fysiska arbetet,
kampen mot ogräset och besluten om inkludering och exkludering och besvikelser över sådant som inte överlevde. Vi intervjuade också ett antal konstnärer om deras förhållande till trädgård och trädgårdsarbete.

Eirin Marie Solheim Pedersen räknar sig som norsk bildkonstnär även om hon växt upp i Sverige och nu är bosatt i Järpen. Men det var i Oslo hon utbildade sig till konstnär och doktorerade i konstnärlig forskning på Arkitekt- och designhögskolan. Hon bodde också 30 år i Oslo.

– Jag återvände till Järpen i början av 2000-talet och blev då med en stor trädgård som inspirerat till konsthändelser och gett material till konstverk.

Utställningen har vernissage nu på lördag 14 januari och visas i Galleri Lokomotiv fram till 4 februari.

Publicerat