Byggnader

Själevads kyrka som frimärke

Nu kan Själevads kyrka pryda ditt brev. Kyrkan har nämligen, tillsammans med fyra andra historiska byggnader, blivit frimärke i PostNords nya frimärksutgåva.

Den 12 januari lanserar PostNord frimärksutgåvan ”Sverige under 500 år”. Själevads kyrka är ett av motiven tillsammans med Kalmar slott, Ostindiska museet, Nordiska museet samt Strykjärnet i Norrköping.
— Det är jättetrevligt att vår populära kyrka uppmärksammas och blir frimärke, konstaterar kyrkoherde Peter Persman, Örnsköldsviks södra pastorat.
Frimärket är designat av Eva Wilson efter ett fotografi av Ö-viksfotografen Robbin Norgren.
PostNord konstaterar att Själevads kyrka, som vid två tillfällen röstats fram som Sveriges vackraste kyrka, är en värdig representant för en idag levande kyrka. Det är en populär vigselkyrka, därav brudkronan som är tillagd i motivet. I motivet syns även Själevadskorset, som är det kors som prydde den ursprungliga medeltida kyrkan.
Frimärket med Själevads kyrka säljs i ett häfte tillsammans med de övriga fyra motiven, samtliga i valören 30 kr.
PostNord vill, med frimärksutgåvan ”Sverige under 500 år”, göra nedslag i historien genom att visa byggnader med olika funktion och från olika århundraden, byggda i olika stilar och med geografisk spridning. De områden som representeras är statsmakten, handeln, kulturen, industrin och kyrkan.
— Vi hoppas att illustrationen av vår kyrka nu kommer att spridas ännu mer. Det är Själevads kyrka verkligen värd med sin vackra åttkantiga kyrkobyggnad, tillägger Peter Persman.
Själevads kyrka invigdes 1880 och ersatte så en medeltida kyrka som låg intill. Kyrkan är byggd i nyklassicistisk stil med kolonnprydda gavlar liknande ett grekiskt tempel och med ett ljust och luftigt kyrkorum. Kyrkan erbjuder utsikt över såväl Själevadsfjärden som Moälvens dalgång. Förutom att vara en populär vigsel- och dopkyrka så erbjuds här ett mycket rikt musikliv.
1998 utsågs Själevads kyrka till Sveriges vackraste kyrka i Tidningen ”Året Runt” och år 2020 fick den samma utmärkelse i tidningen ”Dagen”.

Publicerat