SAMHÄLLE

Kvällsöppet på Anna-Lisas

I väntan på bussen, en stunds läxläsning eller bara för att ladda telefonen. För Örnsköldsviks gymnasieelever är Anna-Lisas en lugn och ostörd plats att hänga på. Denna fredag bjuder de in till glögg och lussebullar.

Fredag 9 december håller Anna-Lisas på Nygatan nedanför Nolaskolan extra kvällsöppet. Då hoppas Sören Berggren, Thomas Edblad och Emanuel Boström att många ungdomar hittar in till den nyrenoverade lokalen som i Elimkyrkans regi sedan augusti erbjuder en stilla och rofylld plats att studera eller bara hänga på samtidigt som det går att värma medhavda matlådor, köpa lättare tilltugg eller ladda mobilen; vid bord och sittplatser är uttag och laddkablar alltid nära till hands.
Vanligen håller Anna-Lisas öppet vardagar klockan 14-17 – men denna fredag är de vuxna volontärerna på plats även från 21 till efter midnatt. Det i samband med att Anna-Lisas personal nattvandrar runt centrala Örnsköldsvik. 
– Vi vet hur viktigt det är att finnas till för ungdomarna, säger Sören Berggren som också är engagerad i nattfotbollen på Folkparksgatan. Anna-Lisas konkurrerar inte med andra ungdomsgårdar utan snarare kompletterar. Här är en plats att sitta i lugn och ro, kanske plugga lite utan att störas eller bara vänta på att träningen ska börja. 
Det var i januari i år församlingen beslutade sig för att köpa lokalen där anrika Hatt-Nytt tidigare huserat. Anna-Lisa Olsson, den numera avlidna ägaren, var själv aktiv medlem i Elim och enligt Sören van att lyssna till och prata med ungdomar som sökte sig till butiken. Det är i hennes anda Elimkyrkan vill driva Anna-Lisas vidare.
– Hon var en profil i stan och fick vara lite av en mentor till många unga som slank in för att prata. Men det här är ingen kyrka; ungdomarna bestämmer vad de vill göra här, vi finns bara i bakgrunden. 
En hel del av butiksinredningen har sparats, däribland den enda kvarvarande hatten efter en stor hatt-auktion vars intäkter delvis bidrog till att finansiera renoveringen. 
– När företagarna hörde vilket syfte vi hade, att göra det här för ungdomarna, fick vi ett bra pris, säger Thomas Edblad. Det finns många med hjärta för Ö-vik. Vi har också haft ett nära samspel med Anna-Lisas son Ulf. Hon var noga med att Hatt-Nytt inte skulle säljas vidare – om att det i stället blev den här mötesplatsen har Ulf sagt att "det här tror jag minsann att mamma skulle ha blivit jätteglad för".

Sociala medier

Anna-Lisas på Instagram och TikTok: @annalisasovik

Publicerat