VÄLGÖRENHET

Folkhögskolan stöttar Musikhjälpen

42 miljoner barn är just nu på flykt undan krig och konflikter. Alla intäkter från Örnsköldsviks Folkhögskolas öppet hus fredag 16 december går till Musikhjälpen som bidrar till att öka tryggheten för barn och unga på flykt.

Örnsköldsviks Folkhögskola bidrar till Musikhjälpen. Nu hoppas alla elever på ett välbesökt öppet hus 16 december.

Alla barn har rätt till en trygg barndom, men för många är det tyvärr inte så. Åtskilliga har förlorat sina föräldrar, utsatts för våld och saknar självklara saker som ett tryggt hem och möjlighet att gå i skolan.

Att tvingas fly från sitt hem är många människors mardröm, men det är verklighet för fler än någonsin. Kriget i Ukraina är den snabbast växande flyktingkatastrofen sedan andra världskriget och tvingade två tredjedelar av landets barn på flykt i våras. Samtidigt fortsätter redan pågående konflikter, bland annat kriget i Syrien som elva år in är en av världens största flyktingkatastrofer.

Musikhjälpen samlar i år in pengar för att hjälpa barn och unga på flykt, och Örnsköldsviks Folkhögskola har precis som tidigare öppet hus som stöd för Musikhjälpen.

– Det blir mycket blandat, dels försäljning av fika, loppis på tema recycling och även försäljning av en del hantverk, berättar Veronica Nilsson, kommunikatör på Örnsköldsviks Folkhögskola.

Hantverket – i form av bland annat kuddar, väskor och dukar – har deltagarna i allmänna kursen Världens kvinnor skapat.

Kursen Naturguide Höga Kusten sätter upp sin lavvu utanför skolan och där kan man prova granbarrste och chaga som bryggs på sprängticka. Här finns också möjlighet att köpa ett värmande fodral till din mobiltelefon.

– Vi tillverkar dem av vadmal, berättar Sara Bäckström.

Karl Tiger som går naturguideutbildningen kommer att bjuda på en eldshow, och han ska även rappa. Eleverna på hälsocoachutbildningen erbjuder smoothies och julgodis, och dessutom taktil massage. Under öppet hus blir det också luciatåg.

Att Örnsköldsviks Folkhögskola stöttar Musikhjälpen på detta sätt har blivit ett återkommande arrangemang. I fjol samlade man in cirka 18 000 kronor och man räknar med ett minst lika bra resultat i år.

– Och så hoppas vi förstås på att det blir en trevlig eftermiddag, säger Lykke Backer Östman, deltagarassistent i kursen Världens kvinnor.

Folkhögskolan håller öppet hus fredag 16 december mellan 15 och 18.

Publicerat