UKRAINA

Viktiga elverk på väg

Vanligen gör de mellan 5-6 hjälpsändningar per år. När mat, täcken, 300 sovsäckar och fem högst emotsedda elverk denna måndag lämnar Örnsköldsvik i Ukrainahjälpen Filippus regi bockar de mot slutet av 2022 av sin 46:e och 47:e resa.

– Hjälpen till Ukraina behövs mer än någonsin nu, säger vice ordförande Bertil Sjöström. De försöker få befolkningen att ge upp, men det gör de inte. Om man har fått smak på frihet ger man inte upp.
Den senaste tiden har flera attacker med ryska drönare slagit ut stora delar av landets energiförsörjning, vilket gör att de elverk som ska lämnas över i ukrainska händer kommer till användning direkt.
– Vi hoppas kunna leverera ytterligare fyra elverk innan jul, när jag pratade med vår tolk där sa han: "Bertil, vi behöver dem", men vi vet inte än om det går.
Rune Grafström har nyss kommit tillbaka från en hjälpsändning.
– Det var den jobbigaste resan hittills, säger han. Det var ett spökland. Alla städer, samhällen och byar – det lyste nästan ingenting på 15 mil.

Det största elverket på 200 kilowatt ska den här gången ge ström till ett sjukhus i Cherson, staden i södra Ukraina som bara för några veckor sedan kunde återtas från rysk kontroll. Två andra på vardera 100 kilowatt planeras till ett sjukhus i Lutsk. Resterande elverk är på 16 respektive 12 kilowatt.
Precis som övrig materiel har de kunnat införskaffas med hjälp av sponsring från en rad privatpersoner, företag och föreningar. 
– Vi har sett en liten nedgång i insamlade medel men nu är det på väg upp igen. Att vi gör allting ideellt är vår styrka, folket vet att varenda krona kommer till användning, säger Bertil Sjöström.

Publicerat