Inför derbyt
Jesper Nilsson och Daniel Nygren.

"Vi är imponerade av MoDo"

MoDo går som tåget i Hockeyallsvenskan och på lördag smäller det. Derby mot Björklöven och sedan länge är det proppfullt i Hägglunds Arena. – Vi är imponerade av MoDo, säger Löven-supportrarna Jesper Nilsson och Daniel Nygren.

Sedan MoDo Hockey smärtsamt förlorade mot Leksand, våren 2016, och fick lämna den svenska ishockeyns finrum, har ö-viksborna drömt om en SHL-comeback. Men det är ingenting i jämförelse med folk vars hockeyhjärta klappar för en gul-grön klubb från Umeå. Björklövens herrar har inte spelat i landets högsta serie på över 20 år och har till och med upplevt en sejour i division 1.

– Vi är luttrade och vana vid sköna vinster, men även tunga motgångar. Det är en av anledningarna till en bra supporterkultur, många engagerade som gläds åt det lilla och kanske varför många anser att Löven har seriens bästa fans, säger Jesper Nilsson.

Vi träffar Jesper och vännen Daniel Nygren över en kopp kaffe i centrala Umeå. Två småbarnsföräldrar och prövade fans som sedan barnsben har hejat på Björklöven. Men sedan Per Kenttä anslöt som sportchef, med löften om att gå upp i högsta serien, kokar det på läktarna igen och det är ofta en grön vägg som möter de övriga topplagen. Varför Lövens supportrar får högt betyg tror de beror på att många supportrar upplevt den långa resan.

– Vi har varit nere och vänt i division 1, levt under konkurshot, kämpat i hockeyallsvenskan och på senare år nosat på SHL. Motgångarna har gjort att det finns många som bildar en kärna med ett genuint hjärta för klubben. MoDo har också haft det tufft, är på väg uppåt igen, men inte under lika lång tid. Om MoDo så småningom lyckas ta sig upp till SHL kommer de se tillbaka på den tuffa tiden som väldigt nyttig, säger Daniel Nygren.

I övrigt imponeras de två lövensupportrarna över MoDos så här långt spelmässiga stabilitet. Att vinna hockeymatcher när formen infunnit sig och då man har turen på sin sida är en sak. En annan när det hackar i maskineriet och de så kallade marginalerna är på fel sida.

– Då har MoDo visat att man ändå hittar vägar att vinna. Det är imponerande och typiskt för ett topplag, säger Jesper Nilsson och ser fram emot lördagens prestigefyllda derby i Hägglunds Arena.

Hemmalaget kan i kraft av seger göra ett ytterligare ryck i tabellen och nära halvvägs in i seriespelet skaffa sig ett mäktigt försprång.

– Det är inget snack om att MoDo hittills har varit allsvenskans bästa lag. Även fast vi vann ganska övertygande med 5-1 här hemma i oktober, fortsätter Jesper.

Av mångårig erfarenhet vet umeåduon att det gäller att vara som allra bäst i februari och mars då allt ska avgöras. Men MoDo har onekligen satt sig i en bra situation och såväl Jesper som Daniel tror att ö-vikslaget kommer att tillhöra seriens absoluta topp även vid den tidpunkten.

– För Björklövens del handlar det om att hitta stabiliteten. Den som MoDo har, säger Daniel.

De sympatiska Löven-kompisarna anser att den resan gärna får börja på lördag med ny seger mot MoDo.

Men på den punkten är vi så klart inte överens. För laget som går som tåget har inga planer på att ställa in någon avgång. 

Publicerat