Mat & dryck

Var kommer ditt ägg ifrån?

Ägg till påsk är en gammal tradition som är spridd över stora delar av världen, men vet du var just dina ägg kommer ifrån och hur hönsen som värpt dem har haft det?

Äggmärkningen talar om hur äggen produceras. Hur hönan lever, hur hon bor och i vilken miljö hon vistas. Om hon får gå ute och vilken typ av inredning buren har.

Koden på ägget talar också om i vilket land ägget är producerat och på vilken gård så att du kan se vilken äggproducent som har haft ansvaret för hönornas skötsel. Koden talar till och med om vilket stall hönorna har hållits i om äggproducenten har hönor i flera olika stall på sin gård.

Äggmärkningen

Exempel: 1SE999-2
Den första siffran visar på produktionsmetoden. Hur hönsen lever och bor.
0 = Ekologiska ägg
1 = Frigående utomhus
2 = Frigående inomhus
3 = Burhöns

Bokstäverna visar i vilket land äggen värpts. Till exempel står SE för Sverige, DK för Danmark och DE för Tyskland.
Siffrorna efter bokstäverna talar om på viken gård ägget är producerat och om det är en stor gård talar även koden om vilket av äggproducentens stall ägget kommer från.

Ekologiska ägg
Ekohönan ska vara frigående och därmed kunna röra sig fritt. Hon ska ha möjlighet att gå ut i en rastgård där hon, när vädret tillåter kan krafsa, sprätta, sandbada, picka mask och beta gräs. Det får finnas max 3 000 ekohöns i samma stall och de ska ha mer utrymme än vid annan äggproduktion. Fodret ska vara ekologiskt godkänt och hönorn ska även ha tillgång till grovfoder som rotfrukter och hö.

Frigående utomhus
Höns som är frigående utomhus går helt fritt i stallet och har även möjlighet att gå ut. Varje höna ska ha tillgång till fyra kvadratmeter utomhusyta. I stall för frigående höns används ofta många olika typer av inredning så att hönorna kan röra sig i höjdled i olika våningsplan och då välja att vara på golvet för att sprätta eller bada eller söka vila högre upp. Hönorna har även tillgång till särskilda reden dit de går när det är dags att värpa.

Frigående inomhus
Inredningen hos hönor som är frigående inomhus är likadan som i stallet hos höns som är frigående utomhus. I Sverige är det vanligare med höns som är frigående inomhus än frigående utomhus.

Burhöns
Burhöns ska ha tillgång till värprede, ströbad och sittpinnar. 16 hönor får hållas i samma bur och det finns regler för såväl hur stora burarna ska vara som hur utrustning för vatten och utfodring ska vara utformad.

Publicerat