Mat & dryck

Erlands vinnande älggryta

Det är älgjaktstider och vad kan då passa bättre än ett mustigt recept på älggryta.

Erland Westman i Bredbyn skickade in sitt bästa recept till 7an för att fler skulle kunna laga den älggryta han själv vunnit första pris för i tidningen Svensk Jakt. Smaklig spis!

1 kg fint älgkött
2-3 dl vatten
3 msk vetemjöl
1 flaska porter
1 tsk salt
10-15 enbär
1-2 tsk timjan
3-5 lagerblad
2 msk soja
3-4 morötter
1 gul lök
0,5 purjolök
1 dl lingonsylt
svartpeppar efter behag

Bryn köttet i matfett i en gryta som rymmer cirka 3 liter. Tillsätt alla andra ingredienser och koka upp. Skumma av om det behövs. Låt småkoka på låg värme ungefär 1,5 timmar. Gör gärna grytan en dag innan servering – då smakar den bäst.

Recept av Erland Westman, Bredbyn

Publicerat