Mat & dryck

60 år med Café UH

Firandet inleds nu på onsdag, 23, januari, med jubileumsfrukost.

Anrika Café UH fyller 60 år och jubileet firas med olika aktiviteter under året. Redan nu på onsdag, 23 januari, bjuder caféet in till en jubileumsfrukost. Historier och minnen från de 60 åren utlovas.

1953 sattes en kaffepanna på och EFS-föreningen i Örnsköldsvik skrev ”Öppet” på dörren. Anledningen var att man såg ett behov av en mötesplats för unga, ett hemtrevligt kvällsöppet ställe för fika och umgänge. Mötesplatsen blev Ungdomshemmet och snart var en fika på UH ett begrepp i hela stan.

På 70-talet introducerades den nu klassiska pepparmackan, med en het kryddblandning som importerades från Etiopien. Pepparmackan slog ned som en bomb bland ö-viksborna som då knappt visste om andra kryddor än svartpeppar och aromat.

När Café UH nu fyller 60 firar man med en rad olika aktiviteter, bland annat spisarkvällar där medlemmar ur Jazzfriends lirar sina favoritplattor och pratar om musikerna. Men först blir det jubileumsfrukost klockan 9 på onsdag morgon.

– Det finns många kvar som var ungdomar när UH startade och det är främst för dem vi arrangerar den här frukosten. Kay Lundgren, dotter till Erik Hägglund som var med och grundade UH, berättar om caféets bakgrund och historia. Alla som har en egen UH-historia är också välkomna att dela med sig, säger caféföreståndaren Eva-Karin Öhman.

Publicerat