Musik

Världsmusiker till Örnsköldsvik

Den franskkanadensiske dragspelaren och sångaren Yves Lambert spelar på Brux med sitt band Le Bébert Orchestra.

Yves Lambert har en märklig förmåga att ta gamla låtar, piffa upp och ge dem en ny och entusiastisk publik. Under september gästar han Sverige för första gången med sin nya kvartett och en av de få spelningarna sker i Örnsköldsvik, fredag 24 september. I Blueskällarn på Brux. Som lokal arrangör står Örnsköldsviks Folkmusikförening.

I mer än 30 år har Yves Lambert varit en av de ledande krafterna för att ge fransktalande Quebecs traditionella musik allt större uppmärksamhet, både inom och bortom Quebecs och Kanadas gränser. I många år som frontfigur i legendariska La Bottine Souriante, storbandet som spred den franskkanadensiska folkmusiken över hela jorden.

Yves tog sitt dragspel, sin klassiska hatt och tackade för sig för ett antal år sedan. Inte för att slå sig till ro, snarare för att ta nya steg i en redan lång och framgångsrik karriär.
 
Vid sin sida har han nu samlat fyra av Quebecs främsta musiker: den mångsidige gitarristen och sångaren Olivier Rondeau, multiinstrumentalisten Tommy Gauthier på fiol, bouzouki, mandolin och sång, Robin Boulianne fiol, slagverk och sång, och Cédric Dind Lavoie på bas.
 
Tillsammans skapar de musik som inte bara visar upp vad var och en kan, utan i första hand smälter samman talangerna till en rytmisk och synnerligen levande helhet. Här kryddar de både nyskriven och traditionell musik – låter lite irländskt och lite amerikansk oldtime – med en gnutta rock, barnvisa, blues eller jazz i Sidney Bechets anda. Spelglädjen går nästan att ta på och en god portion humor är bara pricken över i när Yves och hans nya orkester står på scenen.

Säg alltså bon jour till den kanadensiske legenden, munspelaren, sångaren, dragspelaren och entertainern Yves Lambert och hans fenomenala grupp Le Bébert Orchestra som nu gör Sverigedebut.

Länkar
Publicerat