Nyheter/Reportage

Däckpalatset har öppnat

Strax före jul slog Däckservice upp portarna till sina nybyggda lokaler.
Flyttlasset gick från en trångbodd tillvaro på Hamnplan till en desto luftigare vardag vid norra rondellen.
– Alla våra ytor är fördubblade, berättar ägaren Kenneth Westman.

1997 tog Däckservice steget från Arkenområdet, och sina dåvarande lokaler mitt emot busstationen, till Hamnplan där de har huserat fram till nu. Tolv år senare är det alltså dags igen – och att dra paralleller mellan gångerna är nära till hands. Då liksom nu är det Örnsköldsviks kommun som velat åt företagets mark, och då liksom nu är Kenneth Westman nöjd med den överenskommelse som slutits.
Efter två flyttar, hur duktiga har ni blivit på att förhandla med kommunen?
- (Skratt). En förhandling handlar ju alltid om att ge och ta. Men det har fungerat bra; vi är nöjda och jag tror att de också är det.
Samtidigt poängterar Kenneth att det, tvärtemot vad många har antagit, inte är kommunen som bekostar nybygget.
– Det är en ren affär vi har gjort. Kommunen har köpt vår gamla fastighet och vi har köpt en av dem. Satsningen på större lokaler är det vi själva som har valt att göra.

Fördubblad yta
Vidden av den satsningen blir tydlig vid en rundvandring genom verkstadskomplexet, 1200 kvadratmeter på Hamnplan byts snart ut mot det dubbla; 2250 kvadrat. Såväl verkstad som lager har svällt hundraprocentigt.
Huvudverkstaden har fem portar och därmed fem parallella bilplatser, medan lastbilarna får sin egen utfart och kan passera genom det anslutande lastbilsgaraget utan att behöva backa eller vända på vare sig in- eller utvägen.
Däcklagret, som redan nu är på god väg att fyllas från golv till rak, kommer enligt Kenneth Westman att göra underverk för logistiken.
– Här kan vi åka in med truck och hämta ner rätt däck direkt. På hamnplan har vi tvingats stapla allt så tätt att det tagit mycket tid bara att plocka fram det vi behöver.

"Vi kommer att fylla allt"
En fördubblad lokalyta kan låta mastigt, men varje kvadratmeter är efterlängtad.
– Förhoppningsvis kommer vi att kunna arbeta mer rationellt här. Vi har haft det slitsamt, helt enkelt för att vi varit för trångbodda i våra gamla lokaler. Vi har vuxit ur dem rejält. Här kommer vi att fylla allt.
För arbetet med bygget står idel lokala entreprenörer, och sedan det första spadtaget togs i maj har allt vuxit fram med rasande fart. På tisdag besiktas de nya lokalerna och planen är att verksamheten ska vara igång redan före jul.
– Vi kommer antagligen hålla öppet på båda ställen samtidigt under någon vecka, säger Kenneth Westman. För att hålla stängt har vi inga planer på.

Gammal blir äldre
Placeringen strax utanför centrum ser han också som klart bättre än den nere i hamnen, så som den ser ut i dag.
– Det här blir betydligt enklare. När vi startade verksamheten i hamnen låg vi mitt i ett industriområde, men det har ju förändrats en del sedan dess.
I dag jobbar åtta personer inom företaget, och förhoppningen är att kunna utöka personalstyrkan på sikt.
– Inte under det första halvåret, men sedan får vi titta på hur det ser ut. Just nu är prioritet ett att få allt att flyta.
Vad som händer med den gamla lokalen återstår att se.
– Där ska det ges plats för bostäder, men kommunen vill helst inte riva fastigheten och som jag har förstått saken kan det bli aktuellt med en flytt.
För Kenneth Westman, vars far grundade Däckservice så tidigt som 1965, utgör alla år av erfarenhet en trygg grund att stå på nu när förändringens vindar blåser.
– Vi är gamla och tänker bli ännu äldre, slår han fast och ler.

Publicerat